Hírek

A Néprajzi Múzeum a Múzeumok Majálisán

A Néprajzi Múzeum 22. alkalommal mutatkozik be a múzeumok országos seregszemléjén május 20-án és 21-én a Múzeumkertben 2017. máj. 20. - 2017. máj. 21.

KERTEK ÉS MÚZEUMOK

Az idén is találkozunk! Játék, alkotás, beszélgetés, sok érdekesség várja a Múzeumkertben vendégeskedő közönséget a Néprajzi Múzeum sátrában. A megújuló múzeum sokat elárul gazdag gyűjteményeiről, izgalmas munkájáról és a jövő terveiről is! Egy titkos nyelven, a különféle növények, virágok rajzolatain keresztül is üzennek az erre az alkalomra bemutatott tárgyak.

Rozmaring és rámás csizma

Gránátalma, tulipán, rózsa, nefelejcs, ibolya, rozmaring, életfa, tölgyfa és levele, galamb és sas, vaddisznó és szarvas, a nap, a hold és a csillagok mindennapi és ünnepi használati tárgyakon, hímzéseken, hímes tojásokon, faragott és festett bútorokon, kerámiákon, szerelmi ajándékokon, házoromzaton és kapukon, nem utolsó sorban a lábbeliken.  Miért?  Mert unatkozott a motívumok készítője, sok ideje volt, vagy egyszerűen nem bírta elviselni a horror vacui-t?  Talán azért, mert szép, jelentése, üzenete van a rajzolatoknak? Mert szerették a virágokat és ezek a növények, állatok a mindennapi élet meghatározó részei voltak? Van-e közös vonás a száz évvel ezelőtti lábbeli és mai lábbeli viseletünk között? Mit hordunk ma, amikor a természetben barangolunk, a kertben dolgozunk, ha esküvőre megyünk, a városi parkban sétálunk, sportolunk vagy El Camino-t járunk?

Ezekre a kérdésekre keressük együtt a választ a Múzeumkertben néhány érdekes néprajzi vonatkozású tárgy elemzésével.

Párosító játékunkban a díszes tárgyak és színes fotók közötti hasonlóságokat keressük, a kézműves sátorban kulcstartók, házi cipők készülnek, kapcsolódunk a Tudássétány családi pontgyűjtő programjához, cipőszigeteink pedig különféle lábbelik érdekes történeteit mesélik el.

Részletes program.

Mindenkit szeretettel várunk! A belépés ingyenes.

 

A Néprajzi Múzeum sátránál készült fotók az alábbi képre kattintva érhetők el:

JEGYEK