Hírek

Megérkeztünk a Katlanba!

A Néprajzi Múzeum ismét az Ördögkatlan Fesztivál vendége 2017. aug. 1. - 2017. aug. 5.

ETNO LIGET AZ ÖRDÖGKATLAN FESZTIVÁLON

A Néprajzi Múzeum munkatársai idén is sok játékkal, közösségi alkotással, workshopokkal, zenés- mesés előadásokkal várnak kicsiket és nagyokat 10.30-18.30-ig az ETNO LIGET közösségi lazítójában. Tartalmas kikapcsolódást kínálunk az egész családnak, barátoknak, szerelmeseknek, a fesztiválforgatagban megfáradt vándoroknak.



A bennünket körülvevő virágok, levelek, kerti növények megjelennek ruhákon, ékszereken, bútorokon, még a testünkön is. Mit jelentenek, mit üzenhetünk velük, miért kerültek rá a hétköznapi használati tárgyakra? Ezekről és még sok más érdekességről mesélünk, beszélgetünk a fesztivál idején. Együtt beleszőjük őket ékszerekbe, szélforgókba, nemezelt alkotásokba, mesékbe, zenébe és sok-sok játékba! Sőt! Magunkra is ölthetjük őket a kedvenc színeinkben! Néprajzit mindenkinek!
Részletes program:

 

szerdától szombatig minden nap:
Tárgykészítő foglalkozások gyerekeknek újrahasznosított anyagokból:szélforgó, cipődísz, kulcstartó, kistutaj, legyező készítése. Felnőtt workshopok: nemez, gyöngy. Hagyományos népi játékok: gólyaláb, dióleső, csigázás, rönkjáró,százlábú és sok más… Filmvetítés a Néprajzi Múzeum archívumából és a megújuló múzeum terveiből. Etno Chill – hangulatos pihenőhely kellemes zenével. 
Cipőbuxusok úton útfélen
Újra itt vannak a legmókásabb lábbelik, a legszínesebb, legkopottabb talpak, a legfecsegőbb csukák! Keresd az öntermő, mesélő cipőbuxusainkat! Ha elhagytad valahol a szandálod párját, talán itt megtalálod, és ha van egy jó történet is hozzá, kötözd mellé! Vigyázat! A cipőbuxus figyelmes gondozást igényel! ​ 

Augusztus 2-án, kedden 16:00.17.00
Időugrás kezdőknek - A virágok titkos nyelve

​A VIRÁGOK TITKOS NYELVE
Dramatikus játékok minden korosztálynak Lovas Judit vezetésével. 

 

 

 

Augusztus 3-án, csütörtökön 16:00-17.30
Szóló szőlő, csengő barack, mosolygó alma – avagy Katinka kertje.

​A Magyar Népmese Színház előadása.
A király azon tépelődött, hogy legkisebb leánya Katinka kívánságát bizony nem tudja teljesíteni, mikor is hintója beleragadt a sárba. A disznócska ugyan segített a királyon, de cserébe elvitte magával Katinkát. Hát búsulhatnánk, de még se, mert a disznócska királyfivá változott. Azonban csak ez után jöttek az igazi bonyodalmak! 

Augusztus 4-én, pénteken 16:00-17.00
Versek és dallamok egy fjord partjáról

Molnár Krisztina Rita költő, író és Sinha Róbert gitárművész közös fellépése. Molnár Krisztina Rita szerint  „…a művész sok mindent tud, amit nem biztos, hogy észérvekkel tud bizonyítani…” A költő rendszeresen tart előadásokat, a lírát (költészetet) a pátosz porral lepett magaslatáról leemelve, a befogadás örömét hangsúlyozva, az alkotás, költői mesterség részleteibe is beavatva hallgatóit. Legújabb, negyedik verseskötete Levél egy fjord partjáról címmel ősszel jelenik meg a Scolar Kiadó gondozásában. Az Ördögkatlan fesztiválon nem csak a készülő kötet vereseivel, hanem az utóbbi években írt kisprózáival is megismerkedhet a közönség. Sinha Róbert, a Holland Királyi Zeneakadémián diplomázott gitárművész rangos hazai helyszínek mellett többször is játszott például New Yorkban, Párizsban, Brüsszelben, Amszterdamban és sok más helyen. Nem csak önálló koncerteken hallhattuk őt, hanem írókkal, költőkkel is. Nemrég jelent meg Herczku Ágnessel, Lackfi Jánossal és Novák Péterrel közös lemeze, amelyen nemcsak gitárművészként szerepel, hanem ő az albumon fölcsendülő számok zeneszerzője is. 

 

Augusztus 5-én, szombaton 16:00-17.00
Időugrás kezdőknek​ - A virágok titkos nyelve
Dramatikus játékok minden korosztálynak Lovas Judit vezetésével. 

 

HELYSZÍN: Blum Pincészet, Villánykövesd, Pincesor 24.

Kövesd a kivirágzott szerelemösvényt!

JEGYEK