Hírek

Kedvezményes látogatás és múzeumi órák a Néprajziban

2017. szept. 1. - 2017. nov. 26.

Tisztelt Pedagógusok, Szülők, Nagyszülők, Programszervezők!

Örömmel értesítjük Önöket, hogy a Néprajzi Múzeum ismét felhívással fordul a hátrányos helyzetű gyermekekkel foglalkozó oktatási és szociális intézmények felé. A Múzeum épületének, kiállításainak november 30-i bezárását megelőző időszakban minél több óvodás- és iskoláskorú gyermek számára szeretnénk elérhetővé tenni kulturális örökségünk meghatározó szegmensét, biztosítani a kulturális alapszolgáltatást a hozzáférésben korlátozott csoportok felé. A Néprajzi Múzeum Kossuth téri épületének novemberi zárását követően az állandó és időszaki tárlatok nem lesznek elérhetőek.

Jelen felhívás keretében lehetőség nyílik

a, az állandó és időszaki kiállítások látogatására kedvezményes belépőjeggyel (200 Ft/fő) szeptember elsejétől november végéig, 

b, múzeumi órák igénylésére kedvezményesen szeptember elsejétől november végéig (400 Ft/fő),

c, épülettörténeti vezetéseken való részvételre a múzeumpalota impozáns tereiben, előzetes egyeztetés alapján, kedvezményes belépőjeggyel (200 Ft/fő).

A Néprajzi Múzeum 2017. szeptember 1-től november 26-ig a tervezett létszámkeret erejéig rendkívüli kedvezménnyel belépést, illetve múzeumi órát és épülettörténeti vezetést biztosít olyan magyarországi és határon túli óvodai, általános- és középiskolai csoportoknak, amelyekbe többségében hátrányos helyzetű gyerekek járnak. A lehetőség nagycsaládosok, önszerveződő csoportok számára is biztosított előzetes egyeztetés alapján. A kedvezmény csak csoportos látogatásra érvényes. Csoportokat minimum tíz iskolás/óvodás alkothat.

Regisztrációhoz kérjük, töltse ki  a regisztrációs lapot és küldje vissza a latogatas@neprajz.hu email címre.

A hivatalos tanév idején hétköznapokra és szombati napra is fogadónyilatkozatot tudunk biztosítani az ingyenes vasúti utazáshoz. Kérjük, hogy a fogadónyilatkozat űrlapját töltsék ki, és küldjék vissza nekünk a muzeumpedagogia@neprajz.hu e-mail címre.  Figyelmükbe ajánljuk a Kormány 1502/2017. (VIII. 11.) Korm. határozata az országos múzeumok, valamint egyes nemzeti emlékhelyek és műemlékek látogatásáról első pontjában foglaltak szerint szombati napokon is lehetőség nyílik arra, hogy díjmentes vasúti utazás igénybevételével látogathassák meg a Néprajzi Múzeumot.

A csoport érkezésekor fáradjanak a múzeum pénztárába, és vegyék át a kedvezményes belépésre jogosító jegyet. Kérjük, hogy a múzeumi órára érkező csoportok az előzetes egyeztetésnek megfelelő helyszínen várakozzanak a múzeumpedagógus kollégára, együtt keressék fel a foglalkozás helyszínét.


Felhívjuk figyelmüket, hogy a tárlatvezetésekért továbbra is fizetni kell.
Tájékoztatásul közöljük, hogy a kedvezményes belépést az összesen 5 000 fős keret beteltéig tudjuk biztosítani, a kedvezményesen igényelhető múzeumi órák és épülettörténeti vezetések keretszáma 120 csoport fogadását teszi lehetővé.

A felhívás ideje alatt megtekinthető kiállításaink

A magyar nép hagyományos kultúrája
Állandó kiállításunk a magyar parasztság egykori életét mutatja be a 18. század végétől az első világháborúig terjedő időszakban.
További információk

Bocskor, csizma, paduka kalandozás a lábbeli körül (2017. március 5. - 2017. november 30.)

A Néprajzi Múzeum költözését, útra kelését szimbolizálja a lábbelik kulturális sokszínűségét bemutató tárlat. A különleges anyagban látható ausztrál vérbosszú cipőtől a japán getáig, indiai faszandáltól a gyöngyös hanti női cipőig, sziú mokaszintól a kalocsai mester által készített rózsás női cipőn át a  kínai lótuszcipőig közel háromszáz pár izgalmas lábbeli. A tárlat a Néprajzi Múzeum költözés előtti utolsó időszaki kiállítása a Kossuth Lajos téri műemlékpalotában.

További információk

Két kontinens egy lélekben Torday Emil kongói gyűjtése  (2015. december 1. - 2017. november 30.)                                                                                                                              

A banktisztviselőből lett Afrika kutató gyűjtéseiből összeállított kamara-kiállítás Torday Emil afrikai népek iránt érzett szeretetétől, kultúrájuk csodálatáról, a megismerés és megértés vágyáról mesél.

További információk

 

A felhívás keretében igényelhető múzeumi órák

Általános iskolásoknak ajánljuk:

Mesteremberek, pásztorok, halászok

Hagyományos paraszti foglalkozások és mesterségek interaktív felfedezése.

Népek és lábbelik - Határtalan felfedezés 7 kontinensen

A Bocskor, csizma, paduka – kalandozás a lábbeli körül című időszaki tárlatunk programja.

Középiskolás diákoknak ajánljuk:

TÁRGYAS_RAGOZÁS→ szubjektív etnográfia

Múzeumpedagógiai nívódíjas kiállítás-hasznosítási módszertani program diákcsoportok és pedagógusok számára.

Praktikus paraszti gondolkodás = környezettudatosság?

Mai globális környezeti problémákról, valamint az egykori paraszti természet- és környezethasználatról szóló foglalkozás.

Szex, szerelem, család a hagyományos paraszti világban

Férfi- és női szerepek mai világunkban és a hagyományos paraszti kultúrában.

 

A felhívás keretében igényelhető épülettörténeti vezetések

Vízszintes közösségi műélvezet – A Lotz freskó rendhagyó művészettörténeti bemutatása az aulában (45 perc)

Épülettörténeti vezetés – a múzeumpalota és a benne működő intézmények története, bemutatása lépésről lépésre 3 szinten (60 perc)

További információ az épületről


Szeretettel várjuk látogatóinkat! Kívánunk Önöknek és a hozzánk érkező csoportoknak élményekben gazdag és hasznos időtöltést!


Múzeumi kapcsolattartó:
Vári-Nagy Krisztina
Tel.: 1/473-2439; 36-30/668-6617
Email: latogatas@neprajz.hu

JEGYEK