Hírek

Továbbra is Kemecsi Lajos a Néprajzi Múzeum főigazgatója

2018. jan. 1. - 2018. márc. 1.

A múzeum főigazgatói álláshelyének betöltésére 2017.  december 1-jén írt ki pályázatot a minisztérium. A pályázati kiírásra dr. Kemecsi Lajos egyedüli jelöltként adta be koncepcióját, amelyet a miniszter által összehívott bizottság egyhangúlag támogatott. 

 

A Néprajzi Múzeum társadalmi múzeumként a múltbeli és a jelenkori tárgykultúra, valamint a társadalmi jelenségek kutatásának és bemutatásának helyszíne, a néprajztudomány, az etnológia, a kulturális antropológia meghatározó magyarországi intézménye. A múzeum közel 150 éves története során eddig soha nem működött olyan épületben, amelyet számára építettek volna: évtizedeket töltött bérházban, iparcsarnokban, gimnáziumban, végül a Parlamenttel szemben, a Kúria palotájában. A Néprajzi Múzeum új épületeinek tervezése és megépítése, a gyűjtemények átköltöztetése, illetve az új épületben az állandó kiállítások megvalósítása nagy jelentőségű, felelősségteljes feladat.

Dr. Kemecsi Lajos elmúlt öt évben elvégzett eredményes munkája, a költözés előkészítésének komplex feladatrendje szervesen kapcsolódik a következő időszak kihívásaihoz. Az infrastrukturális fejlesztésekkel párhuzamosan a teljes szakmai megújulás kidolgozása és megvalósítása is a főigazgatói program része. Cél, hogy az új  épületben a dinamikusan fejlődő Néprajzi Múzeum a hazai és nemzetközi múzeumi világ jelentős tényezőjévé váljon.

JEGYEK