Hírek

Elindult a Bethesda meseprojekt

A Néprajzi Múzeum munkatársai Neked mesélnek

A Néprajzi Múzeum társadalmi múzeumként a Bethesda Gyermekkórházzal való együttműködése keretében interaktív foglalkozásai mellett mesetárat indított el a Guide Now mobilapplikációban. A terápiás célú mesehallgatás fontos eszköz a gyógyításban – a kezdeményezésben a múzeum munkatársai által felmondott mesék mellett bátorító üzeneteiket és a múzeum műtárgyait, archív felvételeit is meg lehet ismerni.

Az elmúlt év végétől múzeumpedagógusok tartottak interaktív, tematikus foglalkozásokat kisebb, elsősorban utógondozásban részesülő csoportoknak a Néprajzi Múzeum és Bethesda Gyermekkórház együttműködése keretében, 2020 nyarától pedig a nyári táborok programjában folytatódik a közös munka. Ezzel párhuzamosan a gyerekek számára elérhetővé válik egy olyan applikációs felület a a GuideNow mobilapplikációban (https://guidenow.eu) , amelyen múzeumi munkatársak (többek közt muzeológus, könyvtáros, múzeumpedagógus) osztanak meg meséket és a hozzájuk kapcsolódó műtárgyakat vagy archív fotókat a hallgatósággal. A mesékben, a tanulságos és izgalmas történetekben évszázadok óta őrzött bölcsességek, erőt adó gondolatok vannak jelen, ezek tudatos használata a gyógyítás fontos eszközévé vált a terápiás módszerek sorában.

A gyakran ágyhoz kötött, várakozó, vagy csak pár percet mesehallgatással szívesen kitöltő gyermekeknek szólnak a magyar és más kultúrákból válogatott mesék, felfedezők rövid történetei, vagy népszerű gyermekkönyvek részletei – a magyar népmeséktől a drávamenti cigány legendákon át a mai, modern darabokig. A feltöltött mesék mellett a múzeumi munkatársak bátorító üzeneteit és az egyedülálló gyűjtemény műtárgyait, archív felvételeit is meg lehet ismerni. Az elérhető mesék száma folyamatosan növekedni fog. A szakemberek azt remélik, hogy hamarosan a gyerekek saját történetei is megjelenhetnek az online felületen, és általuk létrehozott kamaratárlatok bukkanhatnak fel a Gyermekkórház épületeiben.

A mesék a beteg gyermekek mellett bárki számára elérhetők a Guide Now applikációból, ami 2018-ban első díjat kapott a Mobil Alkalmazások kategóriában a FI@MP 2.0 fesztiválon. Az alkalmazás rendszerint a múzeumok látogatható tárlataihoz nyújt kiterjesztett élményt, a Néprajzi Múzeum esetében ez az egyedi megoldás valósult meg.

JEGYEK