Hírek

A tavaszi ünnepkör hagyományaiból

Húsvéti ráhangolódás a Néprajzi Múzeummal

Virágvasárnaphoz és a nagyhéthez közeledve a Néprajzi Múzeum is szeretne hozzájárulni az ünnepi készülődéshez, akár családi körben, akár az oktatásban nyílik lehetőségünk elmélyedni  a húsvéthoz közeli időszak hagyományainak világában.

A húsvét a keresztény kultúrkör kiemelkedő ünnepe. Gyökereit a történelem előtti időkben találjuk: a természet tavaszi éledésével az emberek a termékenységet, az újjászületést ünnepelték. Lelkiségben ezt szimbolizálja Jézus kereszthalála és harmadnapra történő feltámadása ugyanúgy, mint a szaporaságáról ismert nyuszi, az életet rejtő tojás vagy a tisztító víz.

Napjainkban a húsvétot a falusi közösségekben és városi terekben egyaránt a kulturális elemek változatossága jellemzi. A keresztény egyházi hagyományokra paraszti és polgári szokások rakódtak, az ezredforduló fogyasztói magatartása pedig egészen új elemekkel bővítette az ünnep tárgyi világát, szokásait. Barka, tűz és pászkaszentelés, kalács, sonka, hímes tojás, locsolkodás – mindez a nép húsvéti szokásaihoz tartozik.

Egy ünnep attól válik különlegessé, hogy az azt megelőző időszak készülődéssel, ráhangolódással telik. A közös tevékenység remek alkalmat nyújt a beszélgetésekre is, másrészt lefoglalja a gyerekeket, és az alkotás örömével az egész család közelebb kerülhet ehhez a sokszínű ünnephez, annak talán kevéssé ismert, ma is élő hagyományaihoz. Ebben kíván segítséget nyújtani, és eligazodást adni a Néprajzi Múzeum, melynek digitális anyagai, filmjei, gyűjteményei mind kiváló ismeretterjesztést és szórakozást jelentenek a húsvéti készülődésben.

 

 

Húsvéti üdvözlet, képeslap, NM Ny 7082
Húsvéti üdvözlet, képeslap, NM Ny 7082

A tavaszi ünnepkör hagyományaiból

A Mozgóképtár archív filmjeinek segítségével a kiszehajtás, a mancsozás, a búza- és barkaszentelés mellett a zöldágjárás is megelevenedik az ötvenes években készült felvételeken. A kalocsai tojásfestés

 

Kalocsai tojásfestés

Kalocsán és környékén a tojásokat ecsettel, gyönyörű virágmotívumokkal díszítik, pingálják.

 

Húsvétra várva

A Néprajzi Múzeum digitális oktatási segédanyagát szeretettel ajánljuk iskolai és otthoni felhasználásra egyaránt.

Húsvéti ételszentelést, képeslap,  Kárpátalja, NM Ny 5905
Húsvéti ételszentelést, képeslap, Kárpátalja, NM Ny 5905

 

A Hangtárban található virágvasárnapi passió éneket is érdemes meghallgatni, amelyet 1950-ben gyűjtött, rögztett gramofonlemezre Lajtha László és Rajeczky Benjámin. A dal címe: Az időben mondá Jézus az ő tanítványinak.

 

Fragile/Költözik a Tojásgyűjtemény

2019-ben a Múzeumok Nemzetközi Tanácsa (ICOM) FAIMP 2.0 fesztivál díjnyertes alkotása lett ez a film, amely a Néprajzi Múzeum több ezer darabot számláló Tojásgyűjteményét, azok költözésre való felkészítését mutatja be. Érdekességeket hallhatunk benne a  lidérccsirkéről is, s azt, hogy miként találkozhatunk vele, vagy szabadulhatunk meg tőle, megtudhatjuk a gyűjtemény kurátorától, Foster Hannah Daisy-től.

 

A hajdúhadházi református húsvétköszöntők egész sorát jegyezték le, 32 változatot. Ezek a népies, félnépi alkotások részint az ünnepre emlékeztetnek, részint a locsolkodást emlegetik, és a jutalomként adott piros vagy hímes tojásra emlékeztetik a háziakat. (Magyar Néprajz VII., Folklór 3.)

Adjon a jó isten,
Boldog ünnepeket!
Mindenféle jókkal
Lásson el titeket.
Az öreg nagyapám
Ily köszöntőt hagyott,
Örvendjetek vígan,
Jézus feltámadott.
Öröm ez tinéktek,
Énnekem és másnak,
161De én is örülök
A hímes tojásnak.
Adjanak hát nékem,
Néhány piros tojást,
Hogy jó kedvvel menjek
Az utamra tovább.
          (Enyedi 1988: 38)
 
Húsvét másodnapján
Mi jutott eszembe,
Üveg rózsavizet
Vettem a kezembe.
Elindultam vele
Piros tojást szedni.
Adjatok hát lányok,
Ha nem sajnáljátok,
Nagyon megbánjátok,
Licskes, lucskos lesz
az ünneplő ruhátok.
          (Enyedi 1988: 41)

 

JEGYEK