Kiállítás

Angyalok és koponyák

Ünnepi papírdíszek Mexikóból 2016. márc. 5. - 2017. febr. 22.
Március 5-én, a Néprajzi Múzeum születésnapján nyílt meg a múzeum legújabb szerzeményeit bemutató kiállítás. Rocháné Bűdy Annamária egyetemi tanár és játékkutató több mint kétszáz tételből álló gyűjteményét 2015-ben ajándékozta az intézménynek. A tárlatban különleges, rituális kellékek, festett és nyomott papírdíszek, vidám csontvázfigurák idézik Mexikó színes és játékos ünnep- és szokásvilágát.

 

Mexikó a fesztiválok és ünnepek országa. Egész évben sok változatos vallási és állami ünnep követi a munkás hétköznapokat. Az ünnepek rituális forgatókönyvéhez szervesen hozzátartozik a felvonulás, a zene, a tánc, a kellékek, az ünnepi öltözék és nem utolsó sorban a díszek. Az ezekből nyílt kiállítás a Halottak napjától Szilveszterig mutatja be a különleges, kevert jellegű mexikói ünnepeket és a kapcsolódó érdekes papírdíszeket.

A papír és a nyomda spanyol közvetítéssel érkezett Mexikóba a 16. században, bár fakéregből és rostokból készített papír jellegű anyagot korábban is használtak ünnepi fejdíszükhöz és ágyékkötőjükhöz. A nyomdatechnika fejlődésével a színes nyomatok egyre nagyobb szerepet kaptak a mindennapokban. Ma az ünnepek jelentős részében az olcsó nyomott papírdíszek elengedhetetlenek az oltárok, otthonok és utcák összképében. A névtelen nyomdai tervezők szinte népművészeknek tekinthetők.

A spanyol hódítás alatt az indián őslakosság emlékezetéből kitörölték az azték és maja isteneket, ünnepségeik nevét és dátumát, s ezeket keresztény elemekkel helyettesítették be. Ennek ellenére a mexikói ünnepeken a mai napig felismerhetők az ősi mezoamerikai hitvilág maradványai. Ez a  multikultúra erős és sajátos, és gyökereiben meg tudta tartani eredeti világképét. A kiállított papírdíszek jól érzékeltetik ezt.

A mexikói népi alkotók az importált témákat, tárgyakat, technikákat és anyagokat saját képi világuk szerint úgy formálják át, hogy abból nagyon egyedi, sőt tipikusan mexikói alkotás keletkezik - a több, mint kétszáz darabból álló tárlat ezt mutatja be a látogatók számára.

Kurátor: Főzy Vilma

JEGYEK