Oktatás, Múzeumpedagógia

Iskolai közösségi szolgálat


Kedves Diákok, Pedagógusok!

A 2013 és 2017 között eredményesen működő iskolai közösségi szolgálatos tevékenységeinket és projektjeinket a Kossuth téri múzeumépület bezárásával átmeneti ideig szüneteltetni kényszerülünk. Ez az átmeneti idő több tanévnyi, még akkor is, ha maga a költözés nem messzire és csupán fővároson belül történik. Az új épület a Városligetben fogadja majd a látogatókat és köztük a középiskolásokat, ahol újabb izgalmas ikszes programokat kínálunk majd.

Addig is, az alábbi ikszes archívumban, közzétesszük korábbi ikszes projektjeink képeit, videóit, ikszes diákjaink személyes beszámolóit. A képekkel, videókkal, írásokkal segítünk felidézni a nálunk ikszeskedők emlékeit, miközben célunk, hogy fenntartsuk velük a kapcsolatot, hogy önkéntesként vagy diák szakértőként visszatérjenek hozzánk, és  bekapcsolódjanak a megújult múzeum gyerekeknek és fiataloknak szóló fejlesztéseibe.

Pedagógusok, szülők és leendő ikszes diákok számára egyaránt ajánljuk azokat az esettanulmányokat, amelyek korábbi ikszes projektjeinket dolgozzák fel:

Joó Emese: Tantárgy és barkochba. Megjelent a dr. Arapovics Mária - dr. Bereczki Ibolya - Nagy Magdolna által szerkesztett Múzeumi közösségek - közösségi múzeumok című kötetben, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ kiadásában, Szentendrén, 2017-ben.

Foster Hannah Daisy: Menekültmese. Megjelent a Frazon Zsófia által szerkesztett ...Nyitott múzeum...Együttműködés, részvétel, társadalmi múzeum című kézikönyvben, a Néprajzi Múzeum kiadásában, Budapesten, 2018-ban.

 

Néprajz úton-útfélen

 

Megnézem

 

 

 

Gáspár Miksa

(ELTE Radnóti Miklós Gyakorlóiskola)
Menekültmese – projektismertető és diák megnyitó beszéd

Megnézem

 

Meliska Fanni
(Szabó Lőrinc Kéttannyelvű Általános Iskola és Gimnázium)
iksz projekt beszámolója

Megnézem


 

Maryam Arbasi
(Károlyi Mihály Szakközépiskola)
előadása a VII. Országos Múzeumpedagógiai Konferencián

Megnézem

Jógyakorlatként szerepelünk
az OFI Közösségi Szolgálat Portálján

Megnézem

Chladny Gergely
(Fazekas Mihály Gimnázium)
iksz projekt beszámolója

Megnézem

Xántus János,
a kortárs kalandor

Megnézem

 

Tantárgy és barkochba

Megnézem

Logósétáltatástól a körhintáig

Megnézem