Oktatás, Múzeumpedagógia

Iskolai közösségi szolgálat


Kedves Diákok, Pedagógusok!

2017. március 1-én Joó Emese múzeumpedagógus vezetésével folytatjuk a Néprajzi Múzeum IKSZ (iskolai közösségi szolgálat) programsorozatát, amelynek keretében idén rendhagyó városi néprajzi séta tervezésébe és közös megvalósításába kapcsolódhatnak be a hozzánk  jelentkező fiatalok.

A Néprajz úton-útfélen foglalkozásaira bármilyen iskolatípusból és évfolyamról szeretettel várjuk a középiskolásokat! A részvételhez semmilyen speciális érdeklődésre vagy előzetes ismeretre nincs szükség, mivel a foglalkozások során az általános ismeretanyag mellett a diákokat érdeklő és érintő néprajzi tudnivalókat közösen fogjuk felfedezni.

A különböző iskolákból érkező diákok először általános felkészítő foglalkozásokon vesznek részt, ami segíti őket a múzeum, a néprajz és egymás megismerésében. A felkészítés után "diák szakértőként" a konkrét sétatervezés valódi kihívást jelentő, felemelő múzeumi feladata következik, amit az ikszes közösségben egymással együttműködésben fogunk kidolgozni, majd kortárs csoportoknak, esetleg felnőtt érdeklődőknek is bemutatunk. A bemutatón minden résztvevő fiatal egy kisebb részt, azaz szerepet kap, tehát a bemutatás is együttműködésben és munkamegosztásban zajlik majd, a csoport tagjainak önkéntes részvételével.

A felkészülés időszaka március és április folyamán kb. 10-12 alkalom (a csoport tagjaival egyeztetve, többnyire valamelyik hétköznap délután 16.00-17.00 között és egyes szombatokon napközben 3 óra). A városi néprajzi séta bemutatója néhány séta próbát és 1-2 nyilvános bemutatót jelent. Összességében ezzel a néprajzis iksz programmal egy iskolai félév időszakában teljesíthető a kötelező 50 óra.

A Néprajz úton-útfélen városi séta program korszerű néprajzi szemlélethez segíti a fiatalokat, egyúttal izgalmas szolgáltatással bővíti a Néprajzi Múzeum kínálatát.

A jelentkezés 2017. március 1-ig folyamatos. A csoport március elején indul, időközi becsatlakozásra később nincs lehetőség.

Kérjük, hogy az érdeklődő diákok személyesen jelentkezzenek e-mailben vagy telefonon Joó Emese projektvezetőnél!

Letölthető dokumentumok:

Közösségi Szolgálat Portál

Projektvezető:
Joó Emese múzeumpedagógus
+36 (1) 473 2423  +36 (30) 559 0895
emese@neprajz.hu

Néprajz úton-útfélen

 

Megnézem

 

 

 

Gáspár Miksa

(ELTE Radnóti Miklós Gyakorlóiskola)
Menekültmese – projektismertető és diák megnyitó beszéd

Megnézem

 

Meliska Fanni
(Szabó Lőrinc Kéttannyelvű Általános Iskola és Gimnázium)
iksz projekt beszámolója

Megnézem


 

Maryam Arbasi
(Károlyi Mihály Szakközépiskola)
előadása a VII. Országos Múzeumpedagógiai Konferencián

Megnézem

Jógyakorlatként szerepelünk
az OFI Közösségi Szolgálat Portálján

Megnézem

Chladny Gergely
(Fazekas Mihály Gimnázium)
iksz projekt beszámolója

Megnézem

Xántus János,
a kortárs kalandor

Megnézem

 

Tantárgy és barkochba

Megnézem

Logósétáltatástól a körhintáig

Megnézem