Programok

Játsszunk EGYÜTT! Gyereknap a Néprajziban

2024. máj. 26. 11:00 - 17:00

 

Zenés, játékos és alkotással teli családi programok a Néprajzi Múzeumban.

Gyertek és töltsétek nálunk a vasárnapot!

 

Az egész napos családi gyereknapi programok családi all-in jeggyel vagy all-in kombinált jeggyel válnak látogathatóvá:

  • Családi all-in jegy (2 felnőtt + legfeljebb 3 gyermek 18 éves korig): 6.900 Ft*

  • All-in kombinált jegy (teljes árú/fő): 4.500 Ft

  • All-in kombinált jegy (6-26 év között/nyugdíjas 62-70 év között/ fő): 2.250 Ft

* További gyerekek +500 Ft/ fő + 10% Etnoshop kedvezmény! 

 

A május 19-ig elővételben megváltott családi jegyek 6000 Ft-ért vásárolhatók meg a jegy.neprajz.hu oldalon a KIDS2024 kóddal és a helyszíni jegypénztárban.

 

A programra érkezők karszalagot kapnak, amely egész napra érvényes, ezáltal szabad be- és kijárást, későbbi visszatérést biztosít.

Helyszín: Budapest 1146, Dózsa György út 35.

PROGRAMOK

Helyszín: Néprajzi Múzeum - Hősök tere felőli bejárat

Zenés mesejáték - A Brémai muzsikusok

Kezdési időpontok: 11.00, 13.00, 15.00 (60 perc) max. 20 fő

Egy sokszor mondott mese egy eleddig nem hallott formában. Ez alkalommal együtt zenélhetünk a híres muzsikusokkal, és itt-ott akár történetük alakulásában is bele-bele szólhatunk. Mindenkit szeretettel várunk erre a különleges utazásra, indulás előtt pedig tessék eltarisznyálni egy-két hamuba sült ötletet, egy pár hétmérföldes játszós kedvet, és bármi olyan zeneszerszámot, amit csak jónak láttok!

Játékvezető: Tóth Olivér Artúr hangszerész, drámatanár, kobzos, mesemondó 
 

Hangszerpróba

Kezdési időpontok: 12.00, 14.00, 16.00 (60 perc) max. 20 fő

Egész napos ismerkedés a hangszerekkel. Mitől szól a dob és mitől a nádiduda? Bandzsa-e bendzsó, és van-e mandula a mandolinon? És a kobozt tényleg elkobozzák? A hegedűnek meg tényleg bátyja a brácsa? Interaktív, kötetlen zenei játszóház.

Foglalkozást vezeti: Tóth Olivér Artúr hangszerész, drámatanár, kobzos, mesemondó
 

Családi Társasjáték – Játszóház Projekt (egész napos program)

Az elmúlt évek legjobb gyerek és családi társasjátékait hozza el Nektek a Játszóház Projekt - TársasSuli. 3 éves kortól garantáljuk, hogy találunk nektek a több, mint 50 társasjáték közül olyat, amit utána abba se akartok majd hagyni. A játékszabályokat a Játszóház Projekt-TársasSuli játékmesterei fogják elmagyarázni.

Helyszín: Néprajzi Múzeum – mínusz második szint
 

Letye-petye-lepetye - Levélíró és képeslaprajzoló workshop

Időpont: 11.00-14.00 

Látjuk a szavakat képeknek? Olvassuk a képeket szavaknak? Mennyire kép a szó és mennyire szó a kép?

Ezekre a kérdésekre keressük a választ, ezekkel fogunk játszani, az összekötő kapcsot megtalálni egy kis közösség mindennapjaiba bepillantva, az Együtt, Inaktelki képek kiállításból kiindulva. Elemzünk, ragasztunk; nézünk, rajzolunk; vizsgálunk, hajtogatunk; beszélgetünk, vonalakat húzunk; majd levelet írunk / levelet rajzolunk, és napfényes fűzöld borítékba rakjuk be az elkészült szóképeket vagy képszavakat egyedül és EGYÜTT.

A mi történetünk talán mások történetei is. A mi mosolyunk talán más mosolya is. A mi üzenetünk talán elér másokhoz is.

A foglalkozás életkortól függetlenül elsősorban családoknak ajánljuk.
 

Kalotaszegi tájkollázsok

Időpont: 14.00-17.00

Utazzunk el képzeletben Kalotaszegre és alkossuk meg az Együtt. Inaktelki képek 2000–2002 kiállítás világát. Hozzunk létre barázdanyomatokból, frottázsokból készült monotípiákat, melyen feltűnnek az inaktelki tájformák, házoromzatok, kapuk, állatok és a régi rokonok alakjai.

Foglalkozásvezető: Eplényi Anna egyetemi docens, a GYÍK Műhely vezetője
 

Az amazóniai esőerdő az én szememmel

Helyszín: Indiánok. Lelkek. Túlélők. Claudia Andujar fotókiállítása

Kezdési időpontok: 12.00, 14.00, 16.00 (60 perc) max. 20 fő

Képzeletben kelj útra az amazóniai esőerdőbe a janomami indiánokhoz és legyél társa Claudia Andujar fotóművésznek. Figyeld meg a környezeted és készítsd el te is a saját emlékképedet! Átszínezheted az égboltot és magadat is rávarázsolhatod a Brazíliában készült képekre.
 

Családi múzeumpedagógiai foglalkozás - Együtt. Inaktelki képek 2000–2002 c. kiállításban

Kezdési időpontok: 11.00, 13.00, 15.00 (60 perc) max. 30 fő

Hol lehetünk? Zúg a harang, susog a szél, madarak dalolnak. Az erdélyi Inaktelke faluba érkeztük.

Ez egy olyan hely, ahol mindenki mindenkit ismer, ahol állatok legelnek a réten, ahol nénik és bácsik köszönnek a kapuból és kérdezik egymástól a szomszédok, családtagok, ismerősök: merre jártok? merre mentek?

Miként élünk, hogyan ünneplünk, hogyan dolgozunk, hogyan szeretünk? Mi mindannyian, legyen az egy városi vagy falusi közösség. Közösen, együtt, veled, velem. 

A foglalkozáson, játékba foglalt életképeken keresztül hívjuk elő a saját tapasztalatainkat arról, hogy mit jelent családban lenni, barátok közt egymással és egymástól tanulni, hagyományokat őrizni, Inaktelke hétköznapjainak megismerésével párhuzamosan.

Helyszín: Damjanics utca felői bejárat
 

Gyöngyszemen át - ghánai gyöngyfűző workshop és előadás

Kezdési időpontok: 11.00, 12.00, 13.00 (45 perc) max. 20 fő

Ghánában az üveggyöngyök készítése és viselete hosszú hagyományra nyúlik vissza. Végigkísérik az ember életét, a születéstől a halálig. Színük, formájuk, méretük és anyaguk egész sor jelentést fejez ki.  Földessy Edina muzeológus ebbe a titokzatos világba kalauzolja el a résztvevő gyerekeket, akik eredeti ghánai gyöngyökből készíthetnek saját ihletésű karkötőt.
 

Ritmusrobbanás: kalandozás a népi hangszerek világában

Kezdési időpontok: 12.00, 14.00, 16.00 (60 perc) max. 20 fő

Fedezzük fel közösen az ezerarcú magyar népi citerát!  Ismerkedjünk meg varázslatos hangjával, énekeljük együtt vele legnépszerűbb népdalainkat és kísérjük muzsikáját különböző hangszerek segítségével. Tapasztaljuk meg a közös alkotás örömét, teremtsük egy különleges zenei világot!

Foglalkozást vezeti: Krajcsó Bence citeraművész, Népművészet Ifjú Mestere

 

Egész napos programok:

Kapcsolódj be a körforgásba! – közösségi alkotás

A karunkat kitárva, saját körívet húzva kapcsolódunk be a gyereknapi körforgásba. Érjenek össze az ívek, a színek, legyenek közös halmazaink és hagyjunk nyomot a múzeum falán! Csatlakozz egy vonalra!

Selyemréten - akvarell festés

Fessük meg saját inaktelki selyemrétünket és a rajta legelésző állatokat akvarell technikával. Ismerkedjünk meg közösen az Együtt. Inaktelki képek 2000-2002 c. kiállításunkból szőtt mesével. Segítsünk megkeresni egy elveszett leányzót és kérjünk tanácsot a fecskétől vagy egy lovacskától, akik ismerik a rét összes kis bokrát, virágát, hogy EGYÜTT megleljünk a kóborló kalandorunkat!

EGYÜTT! Itt vagyunk! – közösségi alkotás

Készítsünk egy közös portréfalat! Legyél kicsi vagy nagy, szőrös vagy gubancos, mosolygós vagy morcos, itt a helye az arcodnak az üvegfalon! Rajzolj magadról egy portrét, hogy aztán a nap végére egy hatalmas „csoportkép” kacsintson vissza ránk.

A gyermeknapi esemény a Közösségek Hete programsorozat része.

JEGYEK