Hírek

Restaurátor hallgató jeles diplomamunkája: csontikon a Néprajzi Múzeum gyűjteményéből

KŐ, PAPÍR, FRESKÓ: Megmentett műkincsek 2019 2019. jún. 21. - 2019. szept. 1.

Megmentett műkincsek címmel nyílt kiállítás a Magyar Nemzeti Múzeumban végzős restaurátorhallgatók munkáiból. A Magyar Képzőművészeti Egyetem diplomakiállításán a Néprajzi Múzeum egy különleges műtárgya is szerepel. A tárlat szeptember 1-jéig lesz látogatható.


Vágány Judit diplomamunkája  ̶  egy domborzati modell restaurálása mellett  ̶  az itt látható, papírvirágokkal díszített csontfaragásos ikon restaurálása volt. A Néprajzi Múzeum gyűjteményében szereplő, töredezett, megfakult ikon valósággal újjászületett a munka során.


A 75.3.3 leltári számú csontfaragásos ikont Varga Zsuzsa, az Egyházi gyűjtemény akkori kezelője vásárolta 1975-ben. Abban az évtizedben helyszíni gyűjtés és a fellendülő régiségpiac révén sok értékes szakrális vonatkozású kézművestárgy került a Néprajzi Múzeumba.


A most restaurált, dicséretes jelesre értékelt munka sohasem szerepelt még kiállításon, tanulmány részévé sem vált, pedig nagyon izgalmas tárgy: Totmai Szent Teodóz és az ortodox kolostoregyüttes fémfóliára komponált, törtfehér, finom csontfaragása és a keret színes papírvirágkompozíciója éles kontrasztot alkot.
A restaurálás révén az ikon ezt a hangsúlyos „népi” jellegét, ízét is visszakapta. A Néprajzi Múzeum új állandó kiállításán remélhetőleg helyet kap majd, hisz a 19. századi orosz köznépi, szakrális tárgyalkotás e szép példája a gyűjtemény kultúrtörténeti gazdagságát reprezentálhatja.

 

Kapcsolódó adatbázisaink

JEGYEK