Hírek

Életre kelt ikonok

A Néprajzi Múzeum és a Görögkatolikus Egyházművészeti Gyűjtemény közös kiállítása

A Néprajzi Múzeum és a Görögkatolikus Egyházművészeti Gyűjtemény közös kiállítása 18. századi ikonokat, oltárképet és liturgikus tárgyakat mutat be. A színvonalas és lelkiismeretes restaurálási munkának köszönhetően lehetségessé vált, hogy e lenyűgöző műtárgyakat a raktárak mélyéről kiemelve kiállításban láthassa a közönség.

 

Az október 12-én nyíló kiállítás válogatást mutat be az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra készülő  görögkatolikus kiállítás restaurált tárgyaiból. A Kongresszust a járvány miatt 2021-re halasztották, ám a kényszerűen becsomagolt egyházművészeti alkotások egy része mégis kiállításra kerül.

A kiállítás központi elemét a Néprajzi Múzeum tulajdonában lévő, Magyarkomjátról (Velyki Komiaty, UA) származó ikonosztáz meghatározó darabjai alkotják. Az egykor Ugocsa vármegyéhez tartozó Magyarkomját görögkatolikus parókiája 1913-ban a budapesti Iparművészeti Múzeumnak adta el rokokó ikonosztázionját, melyet az 1960-as években a Néprajzi Múzeumnak adtak át. Az ikonosztázion eredettörténetét, szétszóródott darabjait 2006-ra sikerült feldolgozni, illetve azonosítani.

A Néprajzi Múzeum pályázati forrásokból egy évtizede restauráltatta az alapképsor főbb részeit Velledits Lajos és Kutas Eszter vezetésével, illetve a Magyar Képzőművészeti Egyetem hallgatóinak közreműködésével. Az ikonosztázion teljes képanyagának restaurálása 2018/19-ben történt meg. A restaurálási munkák szakmai vezetője, összefogója Seres Tamás ikonfestő, restaurátor volt. A színvonalas és lelkiismeretes munkának köszönhetően sikerül ezeket a képeket a raktárak mélyéről kiemelve átadni a gyönyörködésnek és imádságnak. A Néprajzi Múzeum készülő új állandó kiállításban is helyet kap ez a rendkívüli műtárgy az Örökség tematikus egységben.

A Néprajzi Múzeum és a magyar görögkatolikus egyház között évtizedekre visszanyúló jó szakmai kapcsolat alakult ki. A Görögkatolikus Egyházművészeti Gyűjtemény 2001-ben Nyíregyházán megnyílt állandó kiállítására több jelentős darabot kölcsönzött a Néprajzi Múzeum. Görögkatolikus művészettörténész kutatók együttműködnek a múzeum görögkatolikus és ortodox egyházművészeti anyagának feldolgozásán. Emellett 2018-ban a Görögkatolikus Metropólia és a Néprajzi Múzeum keretmegállapodást kötött, melynek keretében a Múzeum a magyarkomjáti ikonosztáz több mint 60 darabos tárgyegyüttesét előbb a kongresszusi kiállításra, majd azt követően a Nyíregyházán épülő Görögkatolikus Múzeum számára kölcsönzi.

A kiállítás megnyitón köszöntő gondolatokat mond Kocsis Fülöp érsek metropolita és Dr. Szabó Irén kurátor. A kiállítást Dr.  Kemecsi Lajos, a Néprajzi Múzeum főigazgatója nyitja meg.

 

 

JEGYEK