Kutatások, sorozatok

A hónap kortárs műtárgya

Az oldal szerkesztés alatt ...

 

2016. január

2015 decemberében a néprajzos és antropológus szakma tragikus hirtelenséggel vesztette el Ilyés Zoltán kutatót, egyetemi oktatót, kollégát és barátot. A Néprajzi Múzeum munkatársai Zoltán egy rövid, mégis éles szemű szövegével vesznek búcsút tőle. A Virtuális felépítés című szöveget és a hozzá tartozó hűtőmágnest 2014 novemberében hozta be a Néprajzi Múzeumba.

2015. szeptember

Nemrég jelent meg a bevándorlók tárgykultúráját vizsgáló kutatásunk egyik kötete, melyben személyes történeteken át mutatjuk be a Budapesten élő bevándorlók és tárgyaik sajátos viszonyát, párbeszédét. A menekültként 12 évesen Magyarországra érkezett Rezai Dariush és zafírgyűrűjének története is innen származik.

2014. szeptember

Sorozatunk keretében most először jelenik meg nagyvárosi, korunkat reprezentáló műtárgy. Az előtérben kiállított sportcipő - a gördeszkás szubkultúra jellegzetes kelléke - egy közelmúltban végzett néprajzi kutatás és gyűjtés révén került a múzeumba.

2014. július

A múzeumi gyűjtemény nemcsak azokkal a tárgyakkal jellemezhető, amelyek benne vannak, hanem azokkal is, amelyek nincsenek. Az ilyen tárgyak egyszerre beszélnek a múzeumról és rólunk. Arról, hogy hol érezzük a határokat, hogy mit fogadunk el, és mit nem? Hogy miként próbáljuk-e oldani kétségeinket és fenntartásainkat, s megtaláljuk-e ehhez a megfelelő nyelvet?

2014. június

Mit tudunk elmondani egy olyan, közelmúltbeli hétköznapi tárgyról, amiről látszólag nem tudunk semmit? Vagy éppen csak valamit. Mitől és miként válhat mégis izgalmas, akár egy korszakot jellemző, kontextussal rendelkező, jelentéssel telített hétköznapi tárggyá? A kérdésekre egy lehetséges válasz: hogy azoknak a kontextusok segítségével, amelyeket más tárgyak vonnak köré. Ez nem az egyetlen járható út, de akár segítheti is a nyomozást. Nézzünk egy példát!

2014. május

A lámpabúra újrahasznosított alapanyagokból készült: kerete egy kerékpár kereke, abból is a felni.

2014. április

Kezdjük a történetet egy idézettel: "voltak az indiánok és a cowboyok (minden, ami nem indián, az ilyenkor cowboynak számított)". Az állítás egy nagyon szórakoztató történetből származik: egy közel 2500 darabos műanyagkatona gyűjtemény leírásából.

2014. március

De mit keres Banksy a Néprajziban? Hol a helye, mi a jelentése a két műnek? Mit kezd mindezzel a Múzeum? És ki BANKSI?

2014. február

Hatalom, politika, sport, technika, utazás, turizmus, erő és emlékezet ér egymáshoz ezekben a történetekben, és bármilyen különös: ebben a két megkopott, patinás műanyagtárgyban is.

2014. január

Mit sűrítenek, mit fejeznek ki a tárgyak? Miként mutatjuk meg és olvassuk őket? Milyen eszközökkel teremtünk kapcsolatot egy tárgy múzeumi léte és egykori használati kontextusa között? És miért jó megfejteni egy tárgyat? Nagy kérdések. Mégis sokféle "jó" válasz adható. Nézzünk most egyet!

2013. december

A Harry Potter könyvsorozatban van egy visszatérő epizód, amelyben a főtárgy egy pulóver: amelynek nincs a többi varázstárgyhoz hasonló csodálatos ereje, Harry számára mégis fontos: érzelmileg. Neki készült, és ilyenből nagyon kevés van neki.

2013. november

A Néprajzi Múzeum előtt elterülő Kossuth Lajos tér tavasz óta összefüggő és átláthatatlan építési terület. Utcai nézetből, látogatói szemmagasságból szinte elképzelhetetlen, hogy a térnek van egy másik oldala: ahol például a Néprajzi Múzeum is áll. Irodai felülnézetből viszont olyan az egész, mint egy nagy terepasztal: különös, robotszerűen mozgó gépekkel, láthatósági mellényes, sisakos LEGO emberekkel, akik cikáznak, ülnek, állnak, kalapálnak.

2013. október

1991-ben a Magyar Köztársaság október 23-át nemzeti ünnepnek nyilvánította, mint az 1956. évi forradalom és szabadságharc kezdetének, valamint a Magyar Köztársaság 1989. évi kikiáltásának napját. Az ünnep lehetőséget teremt arra, hogy a nemzetről, az ünnepről, a hazáról, az emlékezésről és a felejtésről gondolkodjunk - használati tárgyak társadalmi terének bemutatásával, muzeológus szemmel.
    
2013. szeptember

A képen látható csizma halványzöld színéből, fehér talpából, szíves és csillagos díszítéséből nyugalom és időtlenség árad. A tárgy mögött mégis izgalomra okot adó történetek húzódnak: történetek, melyekben egyszerre van jelen Európa nyitottsága és elszigetelődése, határtalansága és korlátoltsága, etnikus sokszínűsége és háborúkkal terhelt 20. százada.

2013. július/augusztus

A képen a Kikapcsolódás című makett alkalomhoz illő részlete látható. A makett 2006-ban, a műanyag című kiállításhoz készült. Lássuk hogyan és miért?

2013. június

Habkönnyű nyári tárgy. Hűsítő kék, levegős és formabontó. Flexibilis, hajlékony és felfújható. A jellemzés alapján elsőre biztos nem bútorra gondolnánk. Nem ugrana fel belső képernyőnkön a bútor ideája. Vagy mégis?

2013. május

Tárgy is meg nem is, múzeumi is, meg nem is. Így aztán jogos a kérdés: mi végre és mi ez?
Bringatároló és járdafestés. Utcatárgy és utcadekoráció. A Néprajzi Múzeum főbejárata mellett. A lépcsőtől jobbra. De nézzük a kontextust!

2013. április

Lépjünk egyet előre: hello tavasz, helló nyár! Próbáljunk meg úgy tenni, mintha már nem télikabátban járnánk. Mintha a csizmák és a téli bakancsok már hetek óta a szekrény tetején pihennének bedobozolva. Mintha rövidnadrágot vagy virágos pörgős szoknyát hordanánk - ha esik, ha fúj.

2013. március

Idén tavasszal március utolsó napja Húsvét vasárnap. Nagyon korai, pláne, hogy néhány napja még hófalba fúródva tölthettük az éjszakát, ha erre szottyant kedvünk. Most viszont már építhetjük a fészket Húsvétra. A nyúlnak meg a tojásoknak.
Első látásra egyértelmű a kapcsolat a Húsvét és a kindertojás között. Az összetartó formai elem: a tojás alakzat. A tojás alakú csokoládé. És itt véget is ér a kapcsolat. A kindertojás ugyanis nem szezonális termék: minden évszakban kapható. Bár Húsvét előtt megugrik a kereslet.

2013. február

Ha táska, akkor öltözködés. Sikk és divat. Na, meg pakolás, cipelés és teherhordás. Klasszikus néprajzi témák. A múzeum, a kiállítás és az idő első pillanatban talán nem jut eszünkbe róla. Pedig juthatna. Pláne, hogy rá van írva. Nép, múzeum, időtlen idő. Ez olvasható rajta.

2013. január

Ez az első látásra meglehetősen furcsa tárgy egy szovjet utasszállító repülőgép ablaka. A repülő sorozatgyártása 1959-től indult meg, és 1978-ig tartott. Jogos a kérdés: mit keres egy ilyen ablak a Néprajzi Múzeum gyűjteményében?