Múzeumpedagógia

Pikk-pakk múzeum

Utazó múzeumpedagógiai foglalkozás 2014. szept. 1. - folyamatosan
Küldetése, hogy hétköznapokban hasznosítható és tananyaghoz kapcsolódó néprajzi ismereteket, saját múzeumi és kiállításrendezési élményt nyújtson azoknak, akik nehezen, vagy egyáltalán nem jutnak el múzeumba.

A Pikk-pakk múzeum valójában egy múzeumpedagógiai célra kialakított gurulós bőrönd. Talán hihetetlen, hogy ebben a bőröndben egy egész múzeum lapul – persze igencsak lekicsinyítve! Van benne mini kiállításépítési felszerelés, apró világítótestek, pici dekorációs kellékek, kisméretű digitális lejátszó filmekhez és hangzó anyagokhoz, és még sok száz apró, hagyományos és kortárs, ismerős és rejtélyes néprajzi tárgy.

Maga a bőrönd kicsi és zárt, azonban univerzális és meglepően szélesre nyitható: egy egész világot rejt magában, amit a foglalkozásokon együtt fedezünk fel a résztvevő gyerekekkel és fiatalokkal. Hiszen a bőrönd küldetése az, hogy a hétköznapokban hasznosítható és a tananyaghoz kapcsolódó néprajzi ismeretek elsajátítása mellett saját múzeumi és kiállításrendezési élményt nyújtson azoknak a gyerekeknek és fiataloknak, akik nehezen, vagy egyáltalán nem jutnak el múzeumba.

A Pikk-pakk múzeumi foglalkozáson résztvevők személyes történeteiket, saját életük fontos eseményeit mutathatják be az egy-egy asztalnyi mini kiállításokon. A kooperatív kiscsoportok közösen dönthetnek a bemutatandó témáról, kiválaszthatják az azt szemléltető tárgyakat, berendezhetik a pici installációkat, bütykölhetnek a megfelelő világítással és dekorációval, kapcsolódó filmmel és zenékkel, majd tárlatvezetést tarthatnak a mini kiállításokban – pont úgy, mint a nagy múzeumok kiállításrendezői. Mindez játék, amelynek során észrevétlenül megismerik a múzeumok működését, a kiállítások használatát, a műtárgyak és a hétköznapi tárgyak közötti különbséget, és új ismereteket szereznek a néprajzról, helytörténetről, hon- és népismeretről.

A Pikk-pakk múzeum programjában, átalakítva folytatjuk a nívódíjat nyert TÁRGYAS_RAGOZÁS - szubjektív etnográfia tanulmányi kiállítási program inspiratív, indirekt, gondolkodási folyamatokra és kiscsoportos kooperációra épülő múzeumpedagógiai megoldásait.

Célközönség: az utazó múzeumi foglalkozást az általános iskola felső tagozatos és középiskolás osztályainak, illetve pedagógus közösségeknek ajánljuk, az optimális résztvevői létszám 12-36 fő.

A kb. 90 perces foglalkozás, előzetes időpont-egyeztetést követően, a jelentkező osztály iskolájában zajlik Joó Emese múzeumpedagógus vezetésével.

Az utazó múzeumpedagógiai szolgáltatás ára budapesti iskolák számára 20.000 Ft, vidéki iskolák számára (utiköltséggel együtt) 40.000 Ft, amelyet az iskola átutatásos számla ellenében fizethet be.

Jelentkezés: Joó Emese, emese@neprajz.hu, 06 30 559 0895

 

 

 

JEGYEK