Oktatás, Múzeumpedagógia

Múzeumi koordináció


A MI MÚZEUMUNK a Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek EFOP-3.3.3-VEKOP-16-2016-00001 projekt szakmai programsorozata Magyarországon 2017. február 1 - 2020. január 31. között. A projekt gazdája a Szabadtéri Néprajzi Múzeum (SZNM) – Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (MOKK), együttműködő partnere a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár (FSZEK).

A projekt célja a múzeumi és könyvtári terület intézményeinek és szakembereinek felkészítése arra, hogy választ adjanak az új társadalmi-gazdasági kihívásokra, többek között múzeumi eszközökkel segítsék a hátrányos helyzetűek esélyteremtését, felzárkóztatását, a digitális kompetenciák fejlesztését és a tehetséggondozást.

A projekt keretében 250 pedagógus vesz részt képzésben, átképzésben, 831 humán közszolgáltatásban dolgozó szakember vesz részt továbbképzési programban és 7 730 gyermek és fiatal vesz részt a múzeumpedagógiai programokban. 110 mintaprojekt, 363 szakmai és disszeminációs rendezvény és 14 akkreditált képzés megvalósítása mellett elkészül 39 módszertani kiadvány, miközben a projektben összesen 280 intézmény működik együtt.

A projekt megvalósítását 44 fős országos múzeumi koordinátori szakember hálózat segíti. A Néprajzi Múzeum munkatársaként Joó Emese etnográfus, múzeumpedagógus 2007 óta látja el koordinátorként a múzeumi munkatársak - elsősorban a budapesti múzeumpedagógusok - szakmai tanácsadását, fejlesztését és kapcsolatépítését. Feladatkörébe tartozik többek között a Múzeumi A'la carte megismertetése és használatának fejlesztése, a projekt képzéseinek népszerűsítése és a részvételek szervezése, szakértői anyagok, tananyagok fejlesztése, múzeumi kutatásokban és képzésekben való közreműködés. Az alábbiakban mindig az általa szervezett legfrissebb, aktuális koordinátori szakmai program információja látható.

 

2018. október 2. kedd, 14.30 - 17.30

Társadalmi Esélyteremtés − a múzeumok esélye 6. programsorozat

"Nyitott Ajtó − komplex kulturális fejlesztő foglalkozássorozat értelmileg és halmozottan sérült fiatalok részvételével" - hospitálás és közoktatási intézmények munkatársaival való találkozó

Helyszín: Marczibányi Téri Művelődési Központ, Budapest, II. kerület, Marczibányi tér 5/a. Marczipán terem (A Széna tértől vagy a Széll Kámán tértől indulva két Mammut között a Lövőház utcán 10 perc séta)

A Nyitott Ajtó programra a főváros három bentlakásos intézményéből érkeznek a középsúlyos és enyhe fokban értelmileg sérült gyerekek. A tanévet ezzel az alkalommal indítjuk: táncházzal és kézműves foglalkozással. A Nyitott Ajtó 1996-óta érhető el a fogyatékos gyerekeknek a Marczin. Az elmúlt 22 éveben heti rendszerességgel érkeztek a fiatalok az ingyenes foglalkozásokra, amelyek tematikái: táncház és kézműves foglalkozás, néptánc tanulás kiscsoportban, mozgásfejlesztés, ügyességi és csapatjátékok, vetélkedők, állat-asszisztált (kutyaterápia) foglalkozások, természetismereti foglalkozás, dráma foglalkozás, dramatikus mesefeldolgozás, bábszínházi előadások és koncertek, disco, Mikulás ünnepség, művészeti fesztivál, integrált együttlétek, foglalkozások. Ez a gazdag programkínálat mára már lecsökkent, de a programelemek a múzeumpedagógiában is megtalálhatóak, illeszthetőek és ezek tapasztalatáról a foglalkozásvezetők a program végén tudnak mesélni, illetve a hospitálást követően közös beszélgetésre nyílik lehetőség.

Az alkalomra 20-40 fő sérült fiatalt várunk a kísérő nevelőkkel együtt. Az érkező iskolák közül két intézmény 3. kerületi és ők már vettek rész Óbudán múzeumlátogatáson, foglalkozáson: Budapest III. Tankerület Csalogány Óvoda, Általános Iskola, Készségfejlesztő Speciális Szakiskola, Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény, Kollégium és Gyermekotthon; Szent Miklós Általános Iskola, Diákotthon és Gyermekotthon; Dió Általános Iskola, Előkészítő Szakiskola, EGYMI, Kollégium és Gyermekotthon.

A foglalkozás lebonyolítói a TÁR-S Egyesület szakemberei, foglalkozásvezetői: Harmat Anikó gyógypedagógus, Pilinger Zsuzsa gyógypedagógus asszisztens, Zoltán Eszter tánctanító.

Közreműködők: a Tatros, Szigony zenekarok zenészei, Kerényi Robi vezetésével.

További információ: Pilinger Zsuzsanna 06 70 608 7992, pilingerzsuzsa@gmail.com

Program:

14.30 - 14.40 Gyülekezés, köszöntés − Pilinger Zsuzsanna gyógypedagógus asszisztens, TÁR-S Egyesület

14.40 - 14.50 Problémafelvetés: az EFOP-3.3.3-VEKOP-16-2016-00001 projekt társadalmi esélyteremtési törekvései, a hátrányos helyzet fogalma és a felzárkóztatás lehetőségei múzeumi kontextusban, a hospitálás megfigyelési szempontjai − Joó Emese múzeumpedagógus, budapesti múzeumi koordinátor

14.50 - 15.00 Gyermekek és nevelők érkezése, fogadása

15.00 - 16.30 Hospitálás a táncházban és a kézműves foglalkozáson

16.30 - 17.30 Közös értékelés, megbeszélés

A hospitálásra csak korlátozott létszámot tudunk fogadni, ezért előzetes regisztrációt kérünk! Az érvényes regisztrációt visszajelezzük. Regisztrációs cím: bukoolista@gmail.com. Köszönjük!