Hírek

Kiállítások a Néprajzi Múzeum anyagából

Több tárlaton is találkozhat Fényképgyűjteményünk válogatott darabjaival

2019. február 28-ig látogatható a Békásmegyeri Közösségi Házban a Szent Miklóstól vízkeresztig című kültéri kiállítás. A Néprajzi Múzeum Fényképgyűjteményéből származó fekete-fehér felvételek a 20. század első évtizedeinek téli hétköznapjaiba és ünnepeibe engednek bepillantást a Kárpát-medence egész területéről. A téli falu élete, a munka és szórakozás mellett megelevenednek az adventi időszak és a karácsonyi ünnepkör népszokásai, a Szent Miklós-naptól vízkeresztig tartó időszak házaló szokásainak és dramatikus játékainak egyes jelenetei.

Az ünnepi időszak után lesz ismét látogatható, január 2-től a Virág Benedek Házban a „Hol a fényes palota...". A karácsonyi ünnepkör hagyományai archív fotográfiákon című tárlat. A kiállítás a Néprajzi Múzeum fényképgyűjteményéből válogatva mutatja be a Miklós naptól vízkeresztig  terjedő időszak jeles napjaihoz kötődő szokásokat.A tárlaton a Néprajzi Múzeum filmarchívumából téli népszkásokat bemutató filmeket is megtekinthetnek a látogatók. A megnyitóról filmes összefoglaló készült.

Betlehemezés és más téli játékok. Válogatás a Néprajzi Múzeum Fényképgyűjteményéből címmel nyílt tárlat a Művészetek Palotájában, amely 2019. január 27-ig látogatható. Részletes információ innen elérhető.

 

JEGYEK