Hírek

Pünkösdi templomszentelés Maglódon

A Néprajzi Múzeum díjnyertes filmje

A Néprajzi Múzeum két mozgóképes alkotása is bronz díjat nyert 2019-ben a Múzeumok Nemzetközi Tanácsa (ICOM) által szervezett FAIMP 2.0 fesztiválon. A dokumentumfilm kategóriában versenyző „Ribbons and Branches” a Maglód pünkösdi templomdíszítési szokásait mutatja be. A templomok májusfákkal történő pünkösdi díszítése középkori eredetű népszokás, amely a 19. század végére már csak néhány evangélikus településen maradt fenn. Ezzel az alkotással kapcsolódunk most Pünkösd ünnepéhez.

Csorba Judit Dorottya és Koltay Erika közös rendezésű filmje a Budapesttől nem messze fekvő kisvárosban, Maglódon készült, ahol az evangélikus hívek Pünkösdkor napjainkban is feldíszítik templomukat. A férfiak a nyárfa ágak vágását, szállítását, templomi elhelyezését végzik. A lányok, asszonyok dolga a fák szalagokkal, kendőkkel való felékesítése és az oltár díszítése. A népszokás 2018-ban felkerült az UNESCO Szellemi Kulturális Örökség Magyar nemzeti listájára, a róla készült dokumentumfilm pedig szerepelt a reformáció 500. évfordulójára készült kiállításban is.

"A szellemi örökségeknek lényeges eleme, hogy olyan jelenben zajló folyamat, ami a múlttal is kapcsolatban van. Addig élő és funkcionális egy népszokás amíg képes a változásra. Ezek nem berögződött formalitások, mindig jön egy újabb elem. Mivel templomdíszítési szokásunk már a kulturális örökség része, így várható, hogy nálunk is lesz majd bizonyos szétválása ennek a hagyománynak. Lesz egy „színpadi megjelenés” is. Ezt már most is látjuk, hiszen a szentendrei skanzenben pünkösdkor bemutatták a hagyományt. Ezen kívül a jövőben is élni fog a helyi szokás, vagyis az, hogy a szűkebb közösségünk továbbra is hite szerint gyakorolja majd a templomdíszítést. Maglódi evangélikusként azt is látom, hogy szokásunkat ma már tényleg nemcsak a gyülekezetünk, hanem az egész város is a magáénak érzi. Ez nagyon jó, hiszen ezeknek a kulturális örökségeknek nemcsak az az értelme, hogy megőrizzük azt, hanem az is, hogy minél többen magunkénak is valljuk annak értékeit."- nyilatkozta Koltay Erika az evangelikus.hu-nak adott interjúban. A néprajzkutató a „Pünkösdi templomdíszítés Maglódon – evangélikus tavaszköszöntő egyházi szokás” címet viselő Szellemi Kulturális Örökségelem egyik felterjesztője.