Hírek

Régi idők karácsonyának megidézése

Egy évvel ezelőtt örömteli várokozással, készülődéssel, tervezéssel telt az advent. 2020-ban a bizonytalanság, a feszültség és sokszor a félelem hatja át a karácsonyi készülődés napjait. Hogyan ünnepeljük a karácsonyt? Együtt tudunk-e ünnepelni családunkkal, barátainkkal? Egészségesek leszünk-e vagy betegek?  Elmenjünk-e nagyszüleinkhez vagy ne? A feltett kérdések azt is jelzik, hogy ma is fontos ünnep számunkra a karácsony. Nem a megszokott módon, a hagyományainknak megfelelően, de ünnepelni szeretnénk.

A karácsony, Jézus földi születésének napja, aki elhozta a fényt, a megváltást az emberek számára. A vallási tartalmán túl a szeretet, a család, a békesség, az öröm ünnepe is ez a nap. Az öröm, amely ebben az időszakban mindenkinek a szívében ott van, de 2020-ban a bosszúsággal együtt van jelen. Ennek a kettősségnek a kapcsán had idézzük Konrad Lorenznek az öröm-bosszúság mechanizmusáról írt gondolatait. ”Miután egyre inkább uralma alá vonta környezetét, a mai ember szükségszerűen megváltoztatja öröm-bosszúság háztartásának egyensúlyát, a bosszúságot kiváltó ingerekkel szemben egyre inkább túlérzékenységet mutat, míg az örömmel szemben fásultságot, ami nemkívánatos következményekhez vezethet. A bosszúsággal szembeni növekvő türelmetlenség - az örömök csökkenő vonzásával együtt oda vezet, hogy az emberek nem képesek munkát fektetni olyan tevékenységekbe, amely az "örömöket" majd csak a későbbiekben hozza meg.”  

Miért kellett ennek így történnie? Hogyan tud ez a parányi vírus ilyen globális katasztrófát okozni? Ki okozta ezt, a természet, vagy ebben mi emberek, az eddigi életmódunk is benne van? Mit tudunk tenni, hogy legyőzzük ezt a járványt? A praktikus válaszokat mindenki napról-napra hallja, látja. Az emberek többsége betartja ezeket a szabályokat, mert kötelező. De betartanánk akkor is, ha nem lenne az? Pusztán a másik emberrel szemben érzett felelősségérzetünk miatt? Mit tudok tenni én egyénileg a megoldásért? Tegyük fel ezeket a kérdéseket magunknak, gondolkozzunk el ezen.

Ez a vírus globális megpróbáltatást okoz nekünk, de ha befektetjük a munkát, akkor az örömünk is globális lesz. Bizakodjunk, hogy a következő karácsonyt örömökben gazdagabban és szeretteink körében ünnepelhetjük.

„S ime, halvány fény derengett,
A legmesszibb árnyak nyilnak,
S valami jön, rezgő csillag,
S ép éjfélre odalép.
A varázskör bomlik, enged -
Világ fénylik elűl hátul,
Teli csésze sugarátul,
Mit ifjú hoz, csodaszép.”

 (J.W.Goethe: A kincskereső, Dóczy Lajos ford., részlet)

A régi idők karácsonyának megidézésére fogadják szeretettel a Néprajzi Múzeum karácsonyi összeállítását! https://www.teliunnepkor.org/

szerző: Koltay Erika, múzeumpedagógus, néprajzkutató

JEGYEK