Hírek

Fedezze fel virtuális kiállításainkat!

Kő kövön. Töredékek a magyar vidéki zsidóság kultúrájából


A Néprajzi Múzeum gazdag gyűjteményi anyagából létrehozott virtuális kiállítások sorában a Kő kövön. Töredékek a magyar vidéki zsidóság kultúrájából című online tárlatunkat ajánljuk, amelyben a legjelentősebb zsidó ünnepek önálló fejezetben szerepelnek, köztük a Pészah is. Egyike a Tórában szereplő három zarándokünnepnek, 2020-ban április 8-án, szerdán este 19:04-kor köszönt be, és április 16-án, csütörtökön este 20:15-kor ér véget.

A Néprajzi Múzeum a Holocaust emlékévhez kapcsolódóan 2014-ben nyitotta meg a fenti tárlatát, majd annak anyagából építette fel virtuális kiállítását, amelyben az emlékezés – a gyűjtemény jellegéből adódóan töredékes koncepció mentén haladva – nem a Soá eseményére fókuszál, hanem arra a világra, amelyet az megszüntetett.  A gyűjtemény kiemelt tárgyai köré szerveződnek a kontextusok, így jelennek meg az ünnepek is.

„Mikor pedig a ti fiaitok mondandjának néktek: Micsoda ez a ti szertartástok? Akkor mondjátok: Páskha-áldozat ez az Úrnak, a ki elment az Izráel fiainak házai mellett Égyiptomban, mikor megverte az Égyiptombelieket, a mi házainkat pedig megoltalmazta. És a nép meghajtá magát és leborula." (Mózes II. könyve 12: 26–27.)

A 210 éves rabságnak végét jelentő egyiptomi kivonulás, az elkerülés ünnepe (hág hápeszáh): a kifejezés a Tóra fenti szakaszából ered, mivel az izraeliek házainak elkerülését a héber szöveg a peszáh szóval fejezi ki. Pészah első estéjét (és a diaszpórában másodikat is) különleges vacsorával ünneplik, ez a széder este. Ilyenkor elbeszélik az egyiptomi kivonulás történetét, felelevenítik az akkor történt csodákat. Az este során számos jelképes ételt fogyasztanak, többek közt a macesz mellett  keserűfűvet (saláta és/vagy torma), chároszetet (alma, körte, dió és vörösbor elegyéből készült édesség) és  főtt tojást (a Szentély elpusztulása miatt érzett gyász jeléül). Az este során négy pohár bort fogyasztanak el, emlékezve arra, hogy a Tóra négy kifejezést használ a zsidó nép Egyiptomból való kimentésére. Mivel Pészah a rabszolgaságból való megszabadulás ünnepe, ezért széder estén evés közben kissé baloldalra dőlnek, mivel ezen az estén a  királyokhoz, nem pedig a szolgákhoz hasonlatosak az asztalnál ülők.

További virtuális tárlatok érhetők el honlapunkon!