Hírek

„Ember alkotta furcsaságok”

Színművészek tolmácsolásában elevenednek meg a tárgyak a Néprajzi Múzeum új audio guide-jában

A Néprajzi Múzeum Megérkeztünk című tárlatában a legelső, 19. századi gyűjtésektől a legújabb szerzeményekig szerepelnek különleges tárgyak, melyek történetét most neves színművészek tolmácsolásában lehet megismerni. Hegedűs D. Géza, Kováts Adél, Őze Áron és Pokorny Lia „kalauzolják” a látogatókat az audio idegenvezetésen, ahol a szakrális afro-brazil amulettől turai menyasszonyi koszorúig, muszlim kendőtől finn varázslódobozig izgalmas tárgyak titkait tárják fel.

A tárlat az elmúlt másfél évszázad múzeumi munkájának eredményeiről beszél, egyszerre mutatva be egzotikus kultúrák tárgyait és a magyar paraszti kultúra emblematikus emlékeit. A kiállítás anyagából most 12 kiemelt tárgy izgalmas történetét hallgathatjuk meg a Néprajzi Múzeum androidra és IOS-re letölthető mobilalkalmazásban.

A művészek színészeten kívüli kalandozásaiban új színfoltot jelentett a szubjektív tárlatvezetésnek is tekinthető feladat. A társművészeti együttműködés inspirálólag hatott a kurátorokra és színészekre egyaránt – a felvételeket termékeny közös gondolkodás előzte meg, melynek eredményeként mindegyik színművész kiválasztotta kedvenc tárgyait. A múzeum különleges kiállítása, mely a sámándobtól a hímzett cifraszűrig, az amur-vidéki halbőr ruháig számos exkluzív tárgyat felvonultat, a négy művész személyes közreműködésének köszönhetően új réteggel gazdagodik.

Kováts Adél például olyan hímzett dísztörölközőről mesél, ami különleges helyet foglal el a népi feliratos tárgyak között. A textíliákba öltött feliratok elsősorban a tulajdon jelzésére szolgáltak, a hartai díszkendő egyedisége viszont abban rejlik, hogy feliratát rendkívüli égi és földi jelenségek ihlették. Pokorny Lia többek között például a sopron környéki zsidó bocskor történetét ismerteti, mely a halicá, az elbocsátás szertartásának legfontosabb kelléke, ami után az özvegy szabadon választhat új házastársat. Őze Áron szamurájkardja az Osztrák–Magyar Monarchia császári és királyi főkonzuljától származik Jokohamából, de az ő tolmácsolásában ismerhetők meg indián nyakdíszek és pipafejek is. Hegedűs D. Géza pedig például a történeti Magyarország egyik legjelentősebb búcsújáróhelyének, a felvidéki Sasvárnak a kegyszobráról mesél.

„Ami vonzó a kiállítás anyagában, hogy a néprajzi tematikák egyetemes szinten demonstrálódnak.” – mondja Hegedűs D. Géza. „Ráadásul a kiállítás civilizációs szinten értelmezi a néprajzi kultúrát, s itt a humanitás létformáinak ezerszínű gazdagságával találkozhatunk, benne a mi Kárpát-medencei hagyományainkkal is.”

A Néprajzi Múzeum appjában az audio guide mellett térkép, jegyvásárlás, kiállításismertető és katalógus funkciók is elérhetők. Az audioguide megvásárolható az etnoshop.hu oldalon is.

JEGYEK