Hírek

Nézze vissza az EtnoKultúra 3. adását

Az EtnoKultúra a Néprajzi Múzeum saját gyártású szakmagazinjaként hónapról-hónapra népszokásokat, kutatásokat, kiállításokat, gyűjteményeket mutat be a nézőknek, minden alkalommal bizonyítva, hogy a hagyományok és a modernitás járhat kéz a kézben.
 

Miről szól az EtnoKultúra harmadik adása?
 

„Megérkeztünk”. A Néprajzi Múzeum első időszaki kiállítása

Egzotikus kultúrák, a magyar paraszti világ és a velünk élő kisebbségek emblematikus emlékei, meglepő tárgyak várják a nézőket a Néprajzi Múzeum első időszakos kiállításán. Megérkeztünk – mondja a cím, s valóban, mi magunk is így érezzük majd, ha belépünk e különös hangulatú térbe, és részt veszünk ezen a nagyszabású tér-időutazáson.
 

Alsópapság-kutatás az ELTE-n

Az MTA ELTE Lendület Történeti folklorisztikai kutatócsoport 2018 óta a lokális közösségekben élő katolikus és protestáns alsópapság helyi társadalmi funkciójának, mindennapi életvilágának, mentalitásának változó és sokszínű viszonyrendszerét vizsgálja a XVIII. és XX. század közötti Magyarországon és Erdélyben.
 

A szegedi papucs

„Mitől szegedi a szegedi papucs? Elsősorban a hímzéstől. Mezei virágok, pipacs, nefelejcs, kalász ékesíti. Inaskoromban nem ilyen papucsok voltak, csak egyszerű bársonyból készültek, hímzés nélkül. A hímzett papucs később jött divatba, akkor kezdték a bojtos, szalagos jobb- és ballábast készíteni. Azelőtt forgatós volt, vagyis nem különbözött a jobb láb a baltól. Ezért mondják, hogy a szegedi papucsnak nincs párja” – emlékezik az utolsó szegedipapucs-készítő, Rátkai Sándor. S hogy valóban nincs párja a szegedi papucsnak, az a Móra Ferenc Múzeum gyűjteményéből is kiderül.
 

Tájház és közösségi tér Budaörsön – bemutatjuk a Jakob Bleyer Helytörténeti Gyűjteményt

A nyolcvanas években indult gyűjtés után 1987-ben nyílt meg a budaörsi Jakob Bleyer Heimatmuseum elődje. Ma többezres fotó-, dokumentum- és néprajzi gyűjteménnyel rendelkezik, információs központja a Magyarországi Német Tájházaknak, állandó és időszaki kiállítások otthona, és ami még fontosabb, hogy sokszínű programjaival élő, eleven részévé vált a város és az ország német ajkú közösségének. Íme, egy épület, aminek múltja, egy közösség, aminek jelene van.
 

A műsor 3. adása megtekinthető itt.

 

JEGYEK