Hírek

A Néprajzi Múzeum Dél-Koreában és Mongóliában

Szerző: Kemecsi Lajos

A Néprajzi Múzeum delegációja 2023. június 15-28. között Dél-Korában, Mongóliában számos projektmegbeszélésen, tárgyaláson vett részt, kiállítást nyitott, a gyűjteményeihez, kutatási programjához illeszkedő, a forrás közösségekkel, az ázsiai múzeumokkal közösen megvalósítandó projektek előkészítésén dolgozott.

A Néprajzi Múzeum 2022-ben megnyílt új épületeinek közvetlen hatása jelentkezett az intézmény nemzetközi kapcsolatainak és együttműködéseinek fölélénkülésében is. A múzeum korábbi Kossuth téri épülete nem volt alkalmas korszerű feltételű nemzetközi kiállítások fogadására és ez érdemben korlátozta a kölcsönösséget szem előtt tartó kiállításcseréket. A Néprajzi Múzeum az esetenként évszázados kapcsolati hálózatát a költözés miatti kényszerű bezárás négy és fél esztendős időszakában és a koronavírus világjárvány kényszerű korlátozásainak idején is igyekezett erősíteni és fenntartani. Számos külföldi helyszínen nyitottunk meg ebben az időszakban is időszaki tárlatot. De az új főépület 2022. májusi megnyitását követően rendezett nemzetközi szakmai konferencia, melyen az európai néprajzi- és antropológiai múzeumok igazgatói vettek részt, is komoly szakmai sikert ért el.1

Kemecsi Lajos főigazgató beszédet mond a szöuli Guro Art Centerben 2023. június 20-án Egy napom című vándorkiállítás megnyitó ünnepségén
Kemecsi Lajos főigazgató beszédet mond a szöuli Guro Art Centerben 2023. június 20-án Egy napom című vándorkiállítás megnyitó ünnepségén

A különböző stratégiai jelentőségű nemzetközi együttműködési programok, középtávú kutatási projektek között hangsúlyosan szerepelnek az ázsiai intézményekkel összefüggők.2 Ezek közül a koreai és a mongol tematikájúak előkészítését célozta egy szakmai tanulmányút 2023. június 15-28. között. A kiutazó küldöttség tagjai az alábbiak voltak: Dr. Kemecsi Lajos főigazgató, Almásiné Kanyó Klára gazdasági igazgató, dr. Veres Gábor általános főigazgató-helyettes, dr. Granasztói Péter gyűjteményi főigazgató-helyettes, dr. Berényi Marianna kommunikációs főosztályvezető, Bazsó Borka nemzetközi referens. A koreai tárgyalásokon részt vett dr. Balogh Balázs a MKH BTK főigazgatója, a Néprajztudományi Intézet igazgatója, illetve a mongóliai egyeztetéseken az azokat érdemben szervező dr. Szilágyi Zsolt, a Néprajztudományi Intézet tudományos főmunkatársa is.

A Néprajzi Múzeum delegációja a Szöuli Történeti Múzeumban tárgyal
A Néprajzi Múzeum delegációja a Szöuli Történeti Múzeumban tárgyal

Az ázsiai utazás elsőrendű célja a Néprajzi Múzeum és az érintett koreai és mongol intézmények közötti szakmai együttműködés részletes programjának, középtávú stratégiai tervének közös egyeztetése volt. Az utazást megelőzte egy közel féléves előkészítő munka a komplex muzeológiai, gyűjteményi, tudományos, ismeretátadási, kommunikációs, publikációs, digitalizációs és állományvédelmi területekre vonatkozó együttműködési programok jellemzőinek kidolgozásával és elindításával. A Dél-Koreában és Mongóliában meglátogatott múzeumok kiállításain túl a helyi raktározási, állományvédelmi, ismeretközvetítési tevékenység alapos tanulmányozására is lehetőségünk nyílt.

Kurátori vezetésen a Szöuli Történeti Múzeum állandó kiállításában
Kurátori vezetésen a Szöuli Történeti Múzeum állandó kiállításában

A program kitüntetett eseménye volt a Néprajzi Múzeum és Szöuli Történeti Múzeum közös projektjének részeként már a harmadik koreai helyszínen megvalósuló Egy napom című vándorkiállítás megnyitása. A tárlat a Szöuli Történeti Múzeumban volt először látható, ahol 2022-ben 106.715 látogató tekintette meg a kiállítást. Második helyszínként a Daegu Bangjja Yugi Museum-ban (Korean Bronzeware Museum) rendezték meg, ahol 2023. június 11-ig volt látogatható. A Néprajzi Múzeum Koreában utazó vándorkiállítását a Guro Art Centerben június 20-án Szerdahelyi István nagykövet és Kemecsi Lajos főigazgató nyitotta meg, Kim Yongseok a koreai múzeum igazgatójával és Eui-sik Uhm alpolgármesterrel közösen. Lásd itt.

Tárgyalás a Koreai Nemzeti Néprajzi Múzeummal
Tárgyalás a Koreai Nemzeti Néprajzi Múzeummal

A tárgyalások során előkészítettük a 2023 októberében a Szöuli Történeti Múzeumból Budapestre érkező időszaki kiállítás és a kapcsolódó kiállításvezető (magyar, angol) megvalósítását, tisztáztuk a szakmai, a kommunikációs és gazdasági kérdéseket. A Koreai Nemzeti Néprajzi Múzeummal a Néprajzi Múzeum hangszergyűjteményére épülő vándorkiállításunk (kiállítási katalógusokkal) 2024-es szöuli bemutatásáról tárgyaltunk. A két intézmény közötti digitális gyűjteményi együttműködés előkészítése is elindult. A Nemzeti Hangeul Múzeum munkatársaival a két múzeum közötti szakmai együttműködés területeiről részletes egyeztetést folytattunk. A tervek szerint ennek keretében 2025-26-ban a koreai intézmény egy design tematikájú vándorkiállítása érkezik Budapestre. Ezzel párhuzamosan a Néprajzi Múzeum textilgyűjteményére épülő feliratos tárgyakat bemutató vándorkiállítás készül Szöulban. A Koreai Nemzeti Múzeum munkatársaival szintén tárgyalásokat folytattunk egy budapesti időszaki tárlat megvalósításának feltételeiről. A Néprajzi Múzeum munkatársainak alkalma nyílt a koreai kortárs művészeti tematikával összefüggésben időszaki kiállításon való részvételre is. Balogh Balázs főigazgató a koreai partnerekkel folytatott tárgyalások alkalmával összefoglalta a Néprajztudományi Intézet ázsiai vonatkozású tudományos kapacitásának lehetőségeit és eredményeit, jelezve a nyitottságot ezen a területen is az együttműködésre. A korábbi koreai kapcsolatok (Szöuli Történeti Múzeum, Koreai Nemzeti Néprajzi Múzeum, Nemzeti Hangeul Múzeum) mellett közvetlen kapcsolatfelvétel történt a Koreai Nemzeti Múzeummal és a kulturális örökség témájában meghatározó szerepű Guro Kulturális Alapítvánnyal. Szöulban aktuálisan egy nemzetközi kulturális fesztivál is zajlott, melynek jellemzőit megismerve a koreai magyar nagykövetség és a szöuli Liszt Intézet munkatársaival egyeztettük a Néprajzi Múzeum részéről egy, az országimázs szempontjából érdemi segítséget kínáló projekt kidolgozásának lehetőségét.

A Baek Inje's House Museum
A Baek Inje's House Museum

Mongóliába átutazva helyszíni egyeztetést folytattunk az ulánbátori magán sámángyűjtemény létrehozójával, működtetőjével. Alaposan megismertük a gyűjteményt és a kiállítást, illetve tájékozódtunk a mongol sámánizmus revitalizációs folyamatairól is. Kiemelt feladata volt a mongol tárgyalásoknak a meglévő korábbi kapcsolatok megerősítése mellett a Néprajzi Múzeum vonatkozó gyűjteményeinek a forrásközösségekkel közös kutatási feltáró programjának a kidolgozása. Ennek első elemeként kerül sor az ulánbátori Dzsingisz Kán Nemzeti Múzeumban 2023 novemberében a múzeumunkban őrzött Diószegi-gyűjteményre épülő fotókiállítás megvalósítására. További projektelemekként a Dzsingisz Kán Nemzeti Múzeum 2024-ben mongol és magyar nyelven papír alapon tervezi kiadni a Diószegi Vilmos fényképeit bemutató gyűjteményi katalógust. A Néprajzi Múzeum ezt a kiadványt aktuális kiadványstratégiájával összhangban magyarul, mongolul és angolul is e-könyvként teszi elérhetővé. Hasonló publikációs együttműködés eredményeként a budapesti intézmény vonatkozó mongol sámánkollekciójának mongol és angol nyelven történő közreadására is sor kerül 2024-ben.

A Szöuli Történeti Múzeum állandó kiállítása
A Szöuli Történeti Múzeum állandó kiállítása

A múzeumi látogatás idején lehetőségünk nyílt részt venni az ulánbátori Dzsingisz Kán Nemzeti Múzeumban egy különleges leletegyüttest bemutató régészeti időszaki kiállítás megnyitásán is. Tárgyalásaink során egyeztetést folytattunk a mongol intézményből érkező állományvédelmi szakember (textilrestaurátor) budapesti tanulmányútjával összefüggésben is. Az egyik legfontosabb eredményként értékelhető, hogy a Néprajztudományi Intézet munkatársával, Szilágyi Zsolttal és a mongol kollégákkal közös tudományos kutatás, terepmunkára épülő célzott gyűjteménygyarapítás programot készítettünk elő 2024-2025-re. Ennek az előzmény nélküli, kivételesen komplex kutatásnak az eredményeként a mongol lótartás, lovas kultúra és pásztorkodás modernizációs folyamatainak, az életmód változásának témájára koncentráló időszaki kiállítás készül a Néprajzi Múzeumban Budapesten 2026-ban. (Ezzel összefüggésben a mongol kollégák vidéki nomád szállásra két napos programot is szerveztek tapasztalatszerzési céllal.) Kemecsi Lajos főigazgató az ulánbátori Dzsingisz Kán (Chinggis Khaan) Nemzeti Múzeumban a budapesti Néprajzi Múzeum költözési és fejlesztési projektjéről komoly érdeklődést kiváltó szakmai előadást tartott.

A klasszikus makett és az immerzív kiállítás találkozása a Történeti Múzeumban
A klasszikus makett és az immerzív kiállítás találkozása a Történeti Múzeumban

A közvetlen múzeumi partnerek mellett a Néprajzi Múzeum küldetésével szoros összhangban további társintézményekkel is folytattunk tárgyalásokat. Így a Dzsingisz Kán Örökség és Kultúra Intézete igazgatójával (Saruul Nasanbuyan) együttműködési megállapodást készítettünk elő a hagyományos kézművesség, a szellemi kulturális örökség megőrzésének témájával összefüggésben. Veres Gábor főigazgató-helyettes szakértőként a dél-koreai fél fölkérésére közreműködik egy célzott publikációs és online projekt megvalósításában is. Az Ulánbátorban működő Művészeti és Kulturális Mongol Nemzeti Egyetem vezetőivel széleskörű együttműködési keretszerződésről állapodtunk meg, melynek elemei között a digitális adatbázisok és publikációk mellett a Néprajzi Múzeum főigazgatóját fölkérték egy mongol szabadtéri néprajzi múzeum tervezésében való szakértői közreműködésre is.

A Történeti Múzeum állandó kiállításán az intézmény korábbi tárlatainak a plakátjai is megjelennek
A Történeti Múzeum állandó kiállításán az intézmény korábbi tárlatainak a plakátjai is megjelennek

További tárgyalások eredményeként a Mongol Tudományos Akadémia Történet- és Etnológiai Intézetének vezetőivel és munkatársaival publikációs és kutatási együttműködési szerződést készítettünk elő. Ennek részeként Szilágyi Zsolt szakértő közreműködésével Földes Lászlónak a Néprajzi Múzeumban őrzött mongóliai fotó kollekciójának mongol és angol nyelvű kötetben való megjelentetése, illetve angol nyelvű e-könyvként való közzététele is megvalósul 2024-ben. A Földes-gyűjtemény fotóiból időszaki kiállítás is nyílik a tervek szerint Ulánbátorban 2024-ben. A meglévő mongol kapcsolatok (Dzsingisz Kán Nemzeti Múzeum) formalizálása, együttműködési keretszerződés megkötése a program része volt. A Mongol Tudományos Akadémia Történet- és Etnológiai Intézete, illetve az Etnológiai és Szellemi Kulturális Örökségi Központjával és a Társadalmi és Kulturális Antropológiai Osztályával, illetve a Mongol Tudományos Akadémia Nyelv- és Irodalom Intézetével tudományos kutatási és publikációs területre vonatkozó együttműködési megállapodás előkészítése erősítette a közép- és hosszútávú intézményi stratégia kidolgozását. Hasonló jelentőségű az oktatási és kutatási, ismeretátadási területre vonatkozó megállapodás előkészítése az ulánbátori Művészeti és Kulturális Mongol Nemzeti Egyetemmel.

Az ulánbátori Dzsingisz Kán Múzeum előadóterében az intézmény vezetője felvezeti Kemecsi Lajos előadását
Az ulánbátori Dzsingisz Kán Múzeum előadóterében az intézmény vezetője felvezeti Kemecsi Lajos előadását

Az utazás utolsó állomásaként Isztambulban a Granasztói Péter főigazgató-helyettes által irányított, előkészítés alatt lévő török évadhoz kapcsolódó intézményi projekttel (Tagán Galimdzsán és Bartók Béla vonatkozó gyűjtéseire épülő vándorkiállítás) összefüggő helyszíni tájékozódást folytattunk.

Kemecsi Lajos előadást tart az ulánbátori Dzsingisz Kán Múzeumban
Kemecsi Lajos előadást tart az ulánbátori Dzsingisz Kán Múzeumban

A fentiekben tömören vázolt kiállítási, kutatási, publikációs, ismeretközvetítési, digitalizációs és szakértői feladatokra épülő projekteknek és alprojekteknek a Néprajzi Múzeumi intézményi stratégia részeként való előkészítése és megvalósítása, a finanszírozási feltételek kidolgozása eredményesen megvalósult. Az utazás legfontosabb célkitűzése a Néprajzi Múzeum vonatkozó ázsiai gyűjteményeivel kapcsolatos, esetenként közel évszázados adósság felszámolása, azaz a gyűjteményi feltáró munka, a külföldi intézményekkel és a forrásközösséggel való közvetlen kutatás és múzeumunk koreai, illetve mongol középtávú stratégiai programjának előkészítése, elindítása volt. A koreai és mongóliai intézményekkel kialakított együttműködésekre épülő stratégia elemeinek megvalósítása összehangolva a magyar kulturális diplomácia célkitűzéseivel és a kulturális stratégiai intézményi szerepvállalással a múzeum értékes gyűjteményeinek nemzetközi ismertségét is erősíti. A közös kutatási, publikációs és kölcsönösségen alapuló kiállítási projektek megvalósítása és a budapesti Néprajzi Múzeum nagy érdeklődésre számot tartó kiállításainak előkészítése is a célok között szerepelt. Túlzás nélkül megállapítható, hogy sem koreai, sem mongol tematikájú ilyen komplex múzeumi kiállítás nem volt még Közép-Európában! A budapesti megvalósítás várhatóan érdemi turisztikai vonzóerőként jelentkezik és további nemzetközi, kölcsönösségen alapuló értékes együttműködéseket generál a Néprajzi Múzeum számára.3

 

1 A konferencián elhangzott előadások kiváló összefoglalását adják az európai vonatkozó múzeumi fejlesztéseknek és programoknak. Az angol nyelven megjelenő előadások a Néprajzi Értesítő 2022-es kötetében láttak napvilágot.

2 A Néprajzi Múzeum középtávú vonatkozó stratégiájához lásd Kemecsi 2023.

3 Jelen tömör beszámolóban nem tértünk ki a Néprajzi Múzeum és több kínai partner intézménye között formálódó, hasonlóan komplex és kölcsönös kiállításcseréket is tartalmazó programjának bemutatására vagy az oszakai világkiállításra tervezett múzeumi projekt előkészítésének ismertetésére sem.