Hírek

Kihirdették a sztánai Nemzetközi Népismereti Filmszemle győzteseit

Az augusztus 25-27-én a kalotaszegi Sztánán a Néprajzi Múzeum szervezésében megrendezett Nemzetközi Népismereti Filmszemle felnőtt és ifjúsági kategóriában hirdetett díjazottakat. 2023-ban a klasszikus néprajzi témák helyett társadalmi problémákkal, napjaink élethelyzeteivel foglalkozó filmek vannak többségben a sztánai filmfesztiválon. A versenyfilmek ősszel Budapesten a Néprajzi Múzeumban is megtekinthetők lesznek.

A Dr. Kós Károly Néprajztudós Alapítvány 2013-ban indította el a Nemzetközi Népismereti Filmszemlét. A filmfesztivál minden évben ifj. Kós Károly születési helyén, a kalotaszegi Sztánán kerül megrendezésre. A Néprajzi Múzeum 2023-ban átvette a filmszemle szervezési feladatait és a pályázat lebonyolítását az Alapítványtól, megtartva a helyszínt és a hagyományokat. 

Az idei pályázatra 69 filmet neveztek a hazai és határon túli alkotók, nyolcat 8 ifjúsági kategóriában.  A versenybe 42 filmet választott ki a 7 tagú zsűri.  A filmszemle ünnepélyes megnyitóján Dr. Kemecsi Lajos a Néprajzi Múzeum főigazgatója, Kós Béla, a Dr. Kós Károly Alapítvány és a zsűri elnöke és Dr. Simon István Előd kolozsvári konzul köszöntötte a résztvevőket. A díjak átadására augusztus 27-én került sor. A filmszemle a helyi református templomban istentisztelettel, majd ezt követően Kós Károly és Ifj. Kós Károly szobrainak koszorúzásával zárult. Koltay Erika, a Néprajzi Múzeum munkatársa, a fesztivál főszervezője szerint sikerült megtartani a korábbi családias hangulatot nagy intézményi szervezőként is.  

A szemle résztvevői
A szemle résztvevői

„Általánosan elmondható a nevezett filmekről, hogy a klasszikus néprajzi témák feldolgozása egyre csökkent az elmúlt 8 évben, és növekszik a társadalmi problémákkal, napjaink élethelyzeteivel foglalkozó filmek száma, különösen a fiatal alkotók filmjeinél - a Népismereti Filmszemle elnevezés ezért továbbra is aktuális és találó.” – mondja Koltay Erika.

A nyertes film Bácskai Gabriella Ahol mégsem kolbászból van a kerítés c. alkotása, melynek középpontjában a Kolbászsor Kelebia külterületének szebb napokat látott tanyasora áll. Az elhagyott házak között pár lakott porta: csak a legkitartóbbak maradtak. A tanyagondnok az egyetlen kapocs a külvilággal, köldökzsinór, fizikai és érzelmi segítség: élelmiszert és gyógyszert hoz, beteget orvoshoz visz, ház körüli munkát végez és lelket ápol. Útját kísérve feltárulnak az egyéni sorsok drámai vagy felszabadult pillanatai. Megnyílnak a magányban élő emberek, akik zárt világukba nehezen engedik a látogatót.

 „Sokat számít a díjak odaítélésében a feldolgozott téma aktualitása, a film üzenete. A döntésnél nem mindig a tökéletes technikával, dramaturgiával rendelkező filmek nyernek.” – mondja Koltay Erika. 

Dénes Zoltán Táncház - ahogy elkezdődött című, a budapesti táncház mozgalom indulásáról szóló alkotása nyerte a második díjat. A harmadik helyezett Kovács László Akiket a háló megfogott c. filmje, mely része a rendező Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti listáján található értékeket bemutató sorozatának, ezúttal a kisszerszámos halászok ősi mesterségéről. 

Idén a szervezők hangsúlyt fektettek a fiatalabb korosztály megszólítására is. Egyelőre 8 film érkezett a diákoktól, de bíznak benne, hogy ez a szám évről-évre növekedni fog. Az ifjúsági kategória győztese Horváth Viktória Magyarnak születtem Erdélyben c. alkotása. Munkáját  Gyöngyösi Tibor a kiskunmajsai Tomori Pál Katolikus Gimnázium Technikum és Kollégium tanára segítette. A filmből a Dévai Szent Ferenc Alapítvány petrozsényi Jézus Szíve Gyermekotthonban élők életét ismerhetjük meg.

A felnőtt kategóriában pályázók közül kiemelkedik a Károli Gáspár Református Egyetem Bölcsészkara, ahonnan összesen 28 rövidfilmes pályázat érkezett, amelyek közül két alkotás is különdíjat kapott. A diákok oktatója Dr. Tari János.

A versenyfilmeket ősszel is meg lehet tekinteni, a Néprajzi Múzeum egy válogatás-vetítést rendez Budapesten a Múzeumok Őszi Fesztiválja alatt, szeptember 25. és november 12. között.

Előtérben a zsűri
Előtérben a zsűri

Díjazott filmek

1. Bácskai Gabriella: Ahol mégsem kolbászból van a kerítés

2. Dénes Zoltán: Táncház – Ahogy elkezdődött

3. Kovács László: Akiket a háló megfogott

Különdíjak

1. Sztánai Református Egyközség plakettje - Raj Rozália- Nagy István: Ahogy illik…

2. Dr. Kós Károly Alapítvány - T. Bányai Péter- Vargyasi Levente: Keserédes

3. Magyar Néprajzi Társaság - Sztanó Hédi: „Kétszeresen imádkozik, aki énekel” -” – Sebestyén Márta népdalénekes

 

Ifjúsági Kategória

1. Horváth Viktória: Magyarnak születtem Erdélyben 

tanára: Gyöngyösi Tibor (Tomori Pál Katolikus Gimnázium Technikum és Kollégium, Kiskunmajsa)

2. díj nem került kiadásra 

3. Marton Áron: A kaláris fényében…!

tanára: Gyöngyösi Tibor (Tomori Pál Katolikus Gimnázium Technikum és Kollégium, Kiskunmajsa)

 

Különdíjak

Hutter Csenge: Üvegszilánkok (KRE Bölcsészttudományi Kar)

Bácskai Nagy Barnabás: Mémsorsok (KRE Bölcsészettudományi Kar)

tanáruk: Dr. Tari János (KRE Bölcsészettudományi Kar)

 

Könyvjutalmak

1. Kurucz Réka: Az Ormánság bora

2. Tari János: A táncanyanyelv mestere – Tímár Sándor a Nemzet Művésze

3. Daczó Dénes: A völgy hangja

Az ifjúsági nyertessel
Az ifjúsági nyertessel

A képeket Gyöngyösi Tibor és Dorcsák Péter készítette.

JEGYEK