Szerkesztő: Veres Gábor

Néprajzi Értesítő 102 (2022)

A Néprajzi Múzeum évkönyve

Néprajzi Múzeum, Budapest 2022. 219 p

A Néprajzi Értesítő legújabb száma a „Mi újság?” – Az európai néprajzi múzeumok vezető szakembereinek konferenciáján elhangzott előadások alapján készült tanulmányokat adja közre.

A konferencián 22 előadás hangzott el, melyet 16 európai ország néprajzi múzeumából érkezett szakember tartott meg, Minden konferencia szekciót kerekasztal beszélgetés követett, ahol kérdések, hozzászólások segítségével elemezték az elhangzottakat. A szervezők olyan intézmények vezetőit hívták meg, ahol hasonlóan a budapesti Néprajzi Múzeumhoz az intézményben generális átalakulási folyamatok zajlanak vagy éppen kezdődtek meg.

A nemzetközi konferencia célja az volt, hogy bemutassa az elmúlt évek változásait, a múzeumi szakma és a néprajzi múzeumok szervezeti, tartalmi, sőt fizikai, építészeti újragondolását, megújulását. 22 múzeumi vezető számol be arról, hogy náluk „mi a helyzet”. A Budapesten frissen átadott új Néprajzi Múzeum első jelentős eseményén kiderült, milyen trendek befolyásolják a nemzetközi múzeumi világot: mi a helyzet az európai intézményekben, miért érezték és érzik szükségét a szakemberek az átalakításnak, az újradefiniálásnak, mi a néprajzi múzeumok feladata a 21. században és milyen szerepet kell betölteniük a társadalomban.

A konferencia egyik legfontosabb célja volt elindítani az eszmecserét azokról a folyamatokról, nehézségekről és lehetőségekről, amelyeket a szervezet, az épület vagy a kiállítási stratégia újratervezése hozott magával.

A Néprajzi Értesítő jelen kötete európai körképet próbál adni, ahol a szerzők közösen vázolták föl a 21. századi néprajzi, antropológiai múzeumok kérdéseit és változásait az elmúlt évekből.

JEGYEK