Múzeumpedagógia

Az évkör ünnepei

A témablokkban a hagyományos falusi ünnepek kerülnek feldolgozásra egy-egy interaktív múzeumi óra keretében. 2013. szept. 1. - folyamatosan
A főcím több múzeumi óra összefoglaló címe, melyből érdeklődésük alapján választhatnak az alábbiak közül.

 

A téli ünnepkör szokásai

Milyen ma a Mikulás-nap, ki milyen ajándékot kap ezen a napon? De ki is az a Mikulás, Borbála és Luca? Hogyan ünnepli egy mai család a karácsonyt, mi kerül az ünnepi asztalra és a fa alá? A gyerekek archívfilm-válogatásból és a kiállítás tárgyainak segítségével megismerhetik a hajdan volt falusi emberek adventi és karácsonyi szokásait. Mit tettek az ünnepi asztalra, volt-e régen karácsonyfa? Mi a regölés, és mi a különbség a bábtáncoltató és az alakoskodó betlehemezés szokása között?

A tavaszi ünnepkör szokásai

Vízkereszttel véget ér a téli ünnepkör időszaka. A farsang vidám mulatozásaival kezdődik a tavaszi ünnepkör. Az ünnepkörhöz tartozó népszokásokat archív filmekkel és a kiállításban látható műtárgyakkal idézzük fel. Többek között beszélgetünk a barka- és búzaszentelésről, a húsvétra való testi és lelki felkészülésről, a pünkösdről és szent Iván napjáról egykor és ma. A szokások egyházi és profán elemeiről, az ünnepek csillagászati vonatkozásairól, az ünnepek életünkben betöltött egykori és mai szerepéről.

Az órához kézműves-foglalkozás is választható.
A program elősegíti a társadalom- és természetismeret, földünk és környezetünk, a magyar nyelv és irodalom, nép- és honismeret, valamint a művészetek szemléletes tanítását.

Időtartam: 60 perc
Belépődíj: 800 Ft/fő

Információ:
Koltay Erika múzeumpedagógus, +36 1 473 2439, +36 30 668 6614
Bodnár Kata múzeumpedagógus, +36 1 473 2439, +36 30 558 8022

JEGYEK