Programok

Ars Sacra Fesztivál

Amulett- és ereklyetartók a Néprajzi Múzeum gyűjteményeiből 2017. szept. 23. 11:00 - 12:00

A Néprajzi Múzeum amulett- és ereklyetartóként nyilvántartott, nyakban viselhető ezüstözött fémékszerek kiállításával csatlakozik az Ars Sacra Fesztivál programsorozatához. A tárgytípust Katona Edit, a Textilgyűjtemény főmuzeológusa előadás keretében mutatja be.

A hónap műtárgyaként bemutatott kis együttes magyarországi darabjai Sopronkeresztúrról és Nagyenyedről származnak. A múzeumba már üresen bekerült medalionok és dobozkák a fedőlapjukon látható IHS és kereszt jelekkel, valamint Szent Györgyöt, Szent Demetert ábrázoló díszítéseikkel önmagukban is egykori viselőjük mély keresztény hitéről tanúskodnak, amelyet feltehetően a bennük tartott apró szent ereklyék, szentképek, szentelmények vagy más búcsús emlékek tovább mélyíthettek.

Hasonló típusú tárgyak más vallást követők körében is elterjedtek, amit néhány, a világ egyéb tájáról származó tárgy szemléltet.

Ezeknek a mívesen megmunkált szakrális ékszereknek a hit kifejezésén túl mágikus tartalmuk is lehetett, amulettként óvhatták mindenféle bajtól a viselőjüket.

 

A  tárgytípust Katona Edit, a Textilgyűjtemény főmuzeológusa előadás keretében mutatja be.

Az előadás időpontja 2017. szeptember 23., szombat  11 óra

Helyszíne: Néprajzi Múzeum, 105-ös terem, első emelet

Letölthető meghívó.

 

Kapcsolódó adatbázisaink

JEGYEK