Programok

Terek– MaDok-filmválogatás / Utcák, terek, közösségek

Tematikus vetítéssorozat a MaDok-filmekből és beszélgetés az alkotókkal 2024. okt. 29. 18:00 - 20:00

A MaDok-filmek sorozatban 2008 és 2011 között 9 rövidfilm készült, olyan kutatók, filmesek, művészek munkája nyomán, akik a filmes dokumentációval, filmes nyelven gondolkodtak kortárs jelenségekről. A vetítéssorozat ezekből a filmekből válogat, a szervezők pedig meghívják az egykori alkotókat egy vetítést követő beszélgetésre.

II. Terek

Játék a tér, de mégis kinek? A Lottóházak építése a Kádár-kor jóléti rendelkezéseinek egyike. A korabeli kísérletező építészek munkája a modern állampolgár ideálisnak hitt jólétét és kényelmét testesítette meg. A lottósorsoláson nyerhető korszerű álomlakás ideologikus és sporadikus kísérlet volt a korszak súlyos lakhatási válságának megoldására. Pelsőczy Petra filmjében az egykori nyertesek története elevenedik meg, akik a film szereplőiként mesélnek életükről, a lottónyereményről, az ehhez kapcsolódó változásokról és az azóta eltelt időről.

Trencsényi Klára Corvin variációk című filmje a budapesti 9. kerületi Corvin negyed kialakításának első időszakában készült. A negyed rehabilitációja során még házakat bontottak, miközben egy utcával arrébb már megjelentek az új építésű ingatlanok első lakói.
A bontási és átépítési folyamat mára a negyed teljes átalakulását eredményezte. A Corvin negyed városfejlesztési és urbanisztikai esettanulmánnyá vált, a városi dzsentrifikáció budapesti szimbólumává. A filmben megszólalnak a Corvin negyed régi házainak lakói, akik feje felől eltűntek a sátortetők és laposra cserélődtek, és az új lakások tulajdonosai is, aki régi életüket építik újra új lakásaikban.

Filmek:

Corvin variációk, Trencsényi Klára, 2011, 39’

Játék a tér, Pelsőczy Petra, 2011, 37’ 53”

 

Vendégek: Müllner András, Pelsőczy Petra

Helyszín: Moziterem (-2. szint)
 

Jegyvásárlás


 

//

Utcák, terek, közösségek   
 

A MaDok-filmek sorozatot a Néprajzi Múzeum MaDok-programja hívta életre azzal a céllal, hogy kutatók, filmesek, művészek és amatőrök a film médiumán keresztül gondolkodjanak kortárs jelenségekről. 2008–2009 és 2010–2011 között 9 munka készült, amelyek DVD-n is megjelentek. A rövidfilmek a városi térről és használóiról, alternatív és underground közösségek működéséről, utolsó pillanatban elkapott eltűnő jelenségekről szólnak, a kétezres évek első évtizedéről, olyan megközelítésekről, amelyek akkor foglalkoztatták az alkotókat.

A vetítések után beszélgetés keretében idézzük fel az alkotók személyes történeteit, a forgatás eseményeit, a szereplőket és a helyszíneket.

A MaDok-filmek újravetítése a MaDok-filmek sorozat folytatására kiírt alkotói pályázat társeseménye.


 

További alkalom:

2024. november 19. (kedd) 18:00 – III. Közösségek

 

Filmek:

Dream come true, Keserue Zsolt, 2008, 24’ 42”

Recycle Mission, Hatala Noémi, Horváth Balázs, 2009, 23’

 

Vendégek: Hatala Noémi, Horváth Balázs, Keserue Zsolt, Szíjjártó Zsolt

 


 

 

 

 

JEGYEK