Néprajzi Múzeum
Budapest 1146, Dózsa György út 35.
Telefon: +36 1 474 2100
E-mail: info@neprajz.hu
Az étel és a hosszú múltra visszatekintő ételkultúra rendkívüli jelentőséggel bír a kínai kultúrában és civilizációban. A kínai ételkultúra több ezer éven át öröklődött és fejlődött, aminek eredményeként kifinomult, gyönyörűen megmunkált konyhai eszközök, egy önálló, átfogó főzési technikai rendszer, valamint számos irodalmi és rituális örökség jött létre. Az étkezési szokások egy sor filozófiai fogalmat, politikai bölcsességet és tudományos elképzelést is tápláltak és fejlesztettek, amelyek hatással voltak a kínai civilizáció fejlődésére. Ezek a hagyományok kimeríthetetlen inspirációs forrást nyújtanak számos művészeti alkotáshoz, beleértve a hagyományos zenét, táncot, festészetet, szobrászatot és költészetet, így gazdagítva a világ kulturális örökségét. A különböző történelmi korszakok ételkultúrájának egyedi jellemzőit összefoglalva és bemutatva hitelesen és átfogóan tárhatjuk a széles közönség elé az ősi kínai ételkultúra mélységét és különleges varázsát.
Időpont: 2024.10.16. 17:00
A vendégeket köszönti: Veres Gábor általános igazgatóhelyettes
Az előadó rövid bemutatása: Wang Yueqian, a Kínai Nemzeti Múzeum kutatója és kurátora.
Főként kiállítások tervezésével, kulturális relikviák kutatásával és régészettel, emellett festészeti alkotásokkal is foglalkozik. Általa kurált kiállítások közé tartozik a „Rituálék keletről: régészeti felfedezések a Shandong tartománybeli Jiaojia lelőhelyen”, a „Zhou visszhangja: régészeti leletek a Shaanxi tartománybeli Liujiawa lelőhelyen”, az „Ősi kínai ételkultúra kiállítás” és a „Blanc de Chine: Dehua fehér porcelán.” Részt vett régészeti ásatásokon a Shanxi Yuanqu város Shang-kori lelőhelyén, a Xiaxian Yuancun lelőhelyén és a Jiangxian Zhoujiazhuang lelőhelyén. Főbb művei közé tartozik a „Yuanqu város (2. kötet)” és a „Képes útmutató a kínai kultúrához: régészeti felfedezések.”