Programok

Tárlatvezetés a Fine Dining: Az ősi Kína gasztrotörténetei c. kiállításban

2024. dec. 29. 11:00 - 12:00

Milyen szerepet tölt be a főzés és étkezés Kína népének múltjában és jelenében? Hogyan formálta a gasztronómia a mindennapokat, hagyományokat, gondolkodást, de akár a politikát is? Mekkora jelentőséggel bír az étkezés kultúrája Kínában? 

Az ókori Kína étkezőasztalai évszázadok élelmiszer-forradalmait és kulturális változásait kísérték végig a nyers ételektől a kifinomult fogásokig, hiszen a hagyományos kínai gondolkodás jelentős mértékben tükröződik a főzés művészetében. Az ország nem csupán igényesen előállított és funkcionálisan is változatos evőeszközökkel, edényekkel, hanem rafinált főzési eljárásokkal rendelkezik, amit a különböző ételeket dokumentáló művek hatalmas gyűjteménye egészít ki. A kínai étkezési kultúra a kulináris gyakorlatból eredően olyan filozófiai gondolatokban nyilvánult meg, mint „az ötféle íz megfelelő keveréke", vagy a „harmónia a sokféleségben". Emellett számos politikai bölcsességet is ihletett, mint például „egy nagy államot kormányozni olyan, mint egy kis halat megfőzni: nagy gonddal kell vele bánni", valamint olyan hiedelmek kialakulásához is vezetett, mint „az orvosság és az étel ugyanabból a forrásból származik", vagy „az étel képes gyógyítani és életet adni".

A programon való részvételhez belépőjegy váltása és tárlatvezetési díj is szükséges.

A belépőjegyekről további információ az alábbi linken.

Belépőjegy a kiállításba

Jegyvásárlás a tárlatvezetésre

JEGYEK