Programok

Történet, mesélés, szöveg, szó

Tárlatvezetés a kurátorokkal és a művészekkel A kétely felfüggesztése c. kiállításban 2024. márc. 24. 15:00 - 16:00

A kétely felfüggesztése című kiállításban három művész – Trapp Dominika, Albert Ádám és Kristóf Krisztián – mesél történeteket: néprajzi tárgyakról, kutatókról, helyekről, időkről, láthatatlan szereplőkről, halhatatlan figurákról. A műegyüttesekbe „írt” történetekben hétköznapi, tudományos, irodalmi és fiktív közegek rétegződnek egymásra. A megszólalások rendjében a szövegek mellett (helyett) a művek vizuális szerkesztése, dramaturgiája és karaktere nyer narratív szerepet, melyekben a hiány is elmesélhető történetté válik.

A történet, a jel, az írás, az olvasás és az üzenethagyás azonban nemcsak a művészek, hanem a kiállításban dolgozó kutatók számára is műfaji kérdés. Így született meg a kiállítás elbeszélő szótára. A szótár azonban nemcsak a fordítás és az értelmezés egy lehetséges módja: a szócikkek a mesélés fonalába is bekapcsolódnak és a művek történeteit mesélik tovább.

A márciusi tárlatvezetés központi eleme a történet, a mesélés, a szöveg és a szó – a művészek és az etnográfusok olvasatában.

 

A programon való részvételhez belépőjegy váltása és tárlatvezetési díj is szükséges. Mindkét jegy megvásárolható online és a helyszínen is.

Belépőjegy a kiállításba

Jegyvásárlás a tárlatvezetésre

 

A kiállításhoz kapcsolódó múzeumpedagógia foglalkozások is elérhetőek. További információ itt.