Written by Krisztina Sedlmayr

Straw Baskets

Catalogi Musei Ethnographiae 22.

Néprajzi Múzeum, Budapest, 2015. 156 p.

In Hungarian with English introduction

4,900 Ft
Add to Cart

This product was added to the Cart.

View Cart

 

A katalógus a Néprajzi Múzeum Háztartás-gyűjteményének egy karakteres csoportját, a magyar nyelvterületen, spiráltechnikával készült szalmakosarakat mutatja be, a hétköznapi élet célszerű, a helyi természeti adottságokat felhasználó eszközeit. A 345 darabos kollekció közreadása régészeti/művelődéstörténeti kalandozás is egyben: a spiráltechnika az alföldi Körös-kultúra kezdetleges kerámiatárgyait idézi, a tárolókosarak formájában a neolitikus edények urna alakjára ismerünk. A témaválasztás fontos szempontja volt e tárgyak rendkívül archaikus, megkapó látványa. A gyűjtemény legkorábbi elemei valójában a 19. század második felében készültek, többségüket pedig még később, a 20. század első évtizedeiben fonták.

Az egykori falusi gazdaságokban sokféle funkciót betöltő szalmakosarak bemutatása a paraszti háztartásról, fogyasztásról, legfőképpen pedig a tárgyhasználatról való ismereteinket is bővítheti. A gyűjtemény erre kiválóan alkalmas: néprajzkutató elődeink e tárgyak használatára vonatkozó adatok százait jegyezték fel. Az anyag karaktere, sokféle (időben, térben, tárgyféleségekben, adatokban való) esetlegessége pedig leképezi a Néprajzi Múzeum változó gyűjteményezési koncepcióját és gyakorlatát, így bemutatása túlmutat önmagán.

A Szalmakosarak katalógus követve a sorozat hagyományos tematikáját és szerkezetét két nagyobb részre oszlik. A Néprajzi Múzeum Etnológiai Archívumából válogatott, nagy részben publikálatlan archív fotókkal kísért tanulmány ismerteti a gyűjtemény történetét, szerkezetét és jellegét, bemutatja a spiráltechnikával készült szalmakosarak általános jellegzetességeit és a gyűjtemény kínálta egyedi példákat, végül kitér a tárgytípusnak a paraszti háztartásban betöltött szerepére. A kötet második része a kollekció tárgyainak részletes leírását és a Sarnyai Krisztina által készített tárgyfotókat tartalmazza. A kosarak a paraszti háztartásban betöltött funkciójuk alapján hét csoportba rendezve szerepelnek: termény- és tojástartók, szakajtók, különféle egyéb tárgyak tárolására használt kosarak, karos- és füles kosarak, varrókosarak, kenyérkosarak, aszalók. A tárgyleírásokat a használatra vonatkozó szokatlanul bő információk gazdagítják.

A kötet a néprajzi muzeológia és a kézművesség iránt érdeklődő közönség számára egyaránt hasznos ismereteket kínál. A Néprajzi Múzeum a katalógus kiadásával egykori munkatársának, a hazai kosárkutatás legjelentősebb alakjának, a téma alapkérdéseit felrajzoló Csalog Zsoltnak is emléket kíván állítani.