Author: Biró Anna

Jewels from Oceania

The Lajos Bíró Collection

Exhibition guide

Néprajzi Múzeum, Budapest, 2011. 64 p.

In Hungarian with English summary

A Kauri és nagyító. Óceániai ékszerek Bíró Lajos gyűjteményéből című kamarakiállítás a 2011. szeptember 30-tól 2012. március közepéig látható a Néprajzi Múzeumban. Ezt követően 2013 tavaszáig több vidéki nagyvárosban, így Szombathelyen, Szegeden, Miskolcon és Debrecenben is bemutatásra kerül.

Bíró Lajos (1856-1931) a 19. század második felében, a hazai néprajztudomány kialakulásának és az Európa-szerte zajló múzeumalapítások és nagyarányú tárgygyűjtések időszakában végezte új-guineai terepmunkáját. Rovartani eredményei mellett az Óceánia-gyűjtemény legjelesebb gyűjtője lett, köszönhetően precizitásának, sajátos látásmódjának és a helyszínen töltött hosszú időnek. Munkájának és gyűjteményének különös jelentőséget ad, hogy egy, az európai kultúrától még alig befolyásolt, de később viharos gyorsasággal változó hagyományos életmód tárgyait gyűjtötte össze. Mindez lehetővé teszi számunkra, hogy a tárgyak társadalmi összefüggéseit is feltérképezzük, egy esztétikailag is kiemelkedő tárgycsoport, az ékszerek példáján, amelyeket Bíró Lajos gyűjteményének legjobban adatolt egységéből, a Huon-öböl mentén gyűjtött anyagból válogattuk.

Miközben a katalógus bevezető tanulmánya elénk tárja az anyag tudománytörténeti hátterét, Bíró - sok esetben még publikálatlan - jegyzetei és archív fotói is segítenek abban, hogy megismerjük az óceániai őslakosok életét, a bemutatott tárgyak szimbolikáját és funkcióját. A 64 oldalas katalógust angol rezümé zárja.

 

 

TICKETS