Hírek

AVICOM F@IMP 2.0

A Néprajzi Múzeum két alkotását is díjazták Sanghajban

A Néprajzi Múzeum két mozgóképes alkotása is bronz díjat nyert a Múzeumok Nemzetközi Tanácsa (ICOM) által szervezett FAIMP 2.0 fesztiválon. A díjátadót tegnap rendezték meg Sanghajban, amelyen részt vettek a filmek készítői, Csorba Judit és Koltay Erika.

A Múzeumok Nemzetközi Tanácsa audiovizuális szekciója, az AVICOM, évente megszervezi a FAIMP 2.0 fesztivált, amely a múzeumok és kulturális intézmények audiovizuális produkcióinak, innovatív multimédiás fejlesztéseinek és interaktív kiállítási installációinak seregszemléje.  A múzeum Tojásgyűjteménye költözésének előkészítési munkálatait bemutató, rövidfilm kategóriában díjazott „Fragile” fényt derít a több ezer darabot számláló kényes kollekció érdekességeire, szakmai műhelytitkaira. A dokumentumfilm kategóriában versenyző „Ribbons and Branches” Maglód pünkösdi templomdíszítési szokásait mutatja be. A templomok májusfákkal történő pünkösdi díszítése középkori eredetű népszokás, amely a 19. század végére már csak néhány evangélikus településen maradt fenn.

A Néprajzi Múzeum még 2017-ben együttműködési megállapodást kötött a Kínai Nemzeti Néprajzi Múzeummal, majd 2018-ban Pekingben egy nemzetközi konferencián Kemecsi Lajos főigazgató tartott a budapesti Néprajzi Múzeum kínai gyűjteményét bemutató és elemző előadást. A múzeumi gyűjtemény értékeit és jellemzőit a kínai és magyar partnerintézmények által közösen indított néprajzi/antropológiai szakfolyóirat (Studies on Cultures Along the Silk Road) első számában megjelenő tanulmány is feltárta. A kibontakozó együttműködés a jövőben a két múzeum közötti kiállításcseréket, közös kutatási és publikációs projekteket eredményezhet. A Pekingi Magyar Kulturális Intézet által szervezett szakmai konferencia keretében a Néprajzi Múzeum díjazott alkotói előadást is tartanak: Csorba Judit az audiovizuális gyűjteményekről, Koltay Erika pedig a múzeumok és a szellemi kulturális örökség kapcsolatáról számol be.

Bár a Néprajzi Múzeum jelenleg zárt ajtók mögött készül a költözésére, az intézmény EtnoTube nevű YouTube-csatornáján futó kisfilmek a nyilvánosság számára is hozzáférhetővé teszik a költözés fázisait, az egyes gyűjteményeket, aktuális kihívásokat, izgalmas felfedezéseket. Az elérhető audiovizuális anyagok az ősz folyamán továbbiakkal bővülnek.

 

Támogató:

Kapcsolódó linkek:

http://network.icom.museum/avicom/L/10/ 

https://www.youtube.com/watch?time_continue=6&v=1p6i0ssWwMI 

https://www.youtube.com/watch?v=PKMbf7nOiXo

https://www.youtube.com/watch?time_continue=2&v=uJBWy0kdaMI  

JEGYEK