Hírek

Közönségdíjat nyert a Néprajzi Múzeum új épületének terve

A II. Építészeti Nemzeti Szalon közönségdíjait a finisszázs alkalmából vasárnap adták át a Műcsarnokban

A Néprajzi Múzeum új épületének tervéért közönségdíjat kapott Ferencz Marcel Ybl- és Pro Architectura-díjas építész és csapata, a Napur Architect Építészeti Iroda. Az elismerést a II. Építészeti Nemzeti Szalon záróeseményén osztották ki vasárnap a Műcsarnokban.

Az elmúlt öt évben a Műcsarnokban komoly szakmai- és közönségérdeklődés mellett, műfajonkénti elosztásban valósultak meg az egyes művészeti ágak friss teljesítményét bemutató Szalonok. A kimagasló hazai építészeti eredmények interpretációja mellett nagy hangsúlyt kapott az építészeti térben és annak létrehozásában egyre fontosabbá váló közösségi erő, az együttes aktivitás. Önálló tematikus egységként jelent meg a közösségépítés és az építészetben megfogalmazott szolidaritás. Külön blokkban mutatták be a mára legendává lett Miskolci Építészeti Műhely (1977-1990) tervezőinek munkásságát, a csoport létrejöttétől egészen a jelenkorig.

A Liget Budapest Projekt keretében megvalósuló új múzeumépület és látogatóközpont korábban már a világ legjobb középülete díjat, valamint a World's Best Architecture kitüntetést is elnyerte a világ egyik legrangosabb ingatlanszakmai nemzetközi versenyén, az International Property Awardson tavaly decemberben. Ezzel először lett magyar középület a világ legjobbja a nyolcvan nemzetközi szakemberből álló zsűri döntése értelmében.

A közönségdíj kapcsán Ferencz Marcel építész úgy fogalmazott, hogy nem a szó szoros értelmében vett épületet akart létrehozni, hanem egy nagy, meghajlított zöld felületet. “Erre a helyszínre nem lehetett klasszikus házat rajzolni. Olyan közösségi teret terveztem, amely a 21. századi város élhetővé tételének kihívásaira ad válasz, amely idevonzza a közönséget és ezzel önkéntelenül bevezeti a kultúra birodalmába” – mondta az építész.  A TÉR /// ERŐ | II. Építészeti Nemzeti Szalonon bemutatott, a látogatóknak leginkább tetsző kiállított épületre / projektre augusztus 20-ig lehetett szavazni.

 

 

 

(Az MTI közelménye alapján)

JEGYEK