Hírek

MEGHÍVÓ

Tanulmánykötetünk bemutatója a FUGA-ban május 16-án 2019. máj. 16.

A Néprajzi Múzeum tisztelettel várja az érdeklődőket a Pamutkendő, vasfazék, fajansztányér. Tárgykészítés és fogyasztás Magyarországon az ipari forradalom korában (1750–1850) című tanulmánykötetének (Tabula könyvek 14., 2018) bemutatójára.
 

A kötetet bemutatja:
Dr. Gyulai Éva, történész, egyetemi docens, Miskolci Egyetem  
Dr. Kisbán Eszter, néprajzkutató, professor emerita
Dr. Verebélyi Kincső, néprajzkutató, egyetemi tanár
 
Időpont: 2019. május 16., csütörtök 17.00 óra
 
Helyszín: FUGA Budapesti Építészeti Központ, 1052 Budapest, Petőfi Sándor utca 5.
 
A kötet szerzői:
Flórián Mária (néprajzkutató, az MTA doktora), Granasztói Péter  (Néprajzi Múzeum), Kemecsi Lajos  (Néprajzi Múzeum), Kiss Kitti  (doktorandusz, PTE IDI­NKAP), Lackner Mónika  (Néprajzi Múzeum), Nagy Zoltán  (néprajzkutató), Szőcsné Gazda Enikő  (Székely Nemzeti Múzeum), Tasnádi Zsuzsanna  (Néprajzi Múzeum), Vida Gabriella  (Néprajzi Múzeum)


A tanulmányok címe elérhető a tartalomjegyzékben!  
 
A tanulmánykötet a Néprajzi Múzeum  A köznépi tárgyi világ differenciáltsága és változása a 18-19. századi Magyarországon című OTKA kutatási programja eredményeit tartalmazza. A kutatás célja a tárgykészítés és fogyasztás vizsgálata volt a Nyugat Európában már az ipari forradalom, míg Magyarországon még a kézműves tárgyak korszakában, a 18. század második és 19. század első felében. A kutatási program első eredményei mellett olvashatók a tematika elismert hazai és határon túli kutatóinak tanulmányai is, amelyeknek köszönhetően még teljesebb képet rajzol a kötet a magyarországi tárgykészítés és fogyasztás 18­19. század
fordulójára jellemző gyári és kézműves technológiai, használati, társadalmi és gazdaságtörténeti sajátosságairól. A kötetben szereplő kutatások sikeresen kapcsolják össze az írott vagy ikonográfiai történeti források tárgyi világra vonatkozó adatait a múzeumokban őrzött tárgyakkal és így bővítik, gazdagítják a róluk, a néprajzi tárgyakról való ismereteinket.
 
A kötet kedvezményesen megvásárolható a bemutató ideje alatt a helyszínen!
 
 

JEGYEK