Hírek

Rendhagyó iskolai múzeumi oktatási nap a Mozaik Múzeumtúrával

A Néprajzi Múzeum online gyűjteményében is kutatni fognak a diákok a „DEMÓ – Digitális Edukációs Múzeumi Órák” keretében

A Mozaik Múzeumtúra Program által életre hívott és a Felelős Szülők Iskolája által megszervezett “DEMÓ” napon több, mint 16 ezer diákkal és több, mint 650 pedagógussal kapcsolódhatnak össze a közgyűjtemények a digitális térben, határon innen és túlról a Múzeumok Nemzetközi Világnapja alkalmából.
 
Az oktatási akciót 21 múzeum közreműködésével valósítják meg, bár már több új múzeum is jelezte, hogy szeretnének a jövőben részt venni.  A tanárok számára a regisztráció lezárult, a  megkapták a digitális órarendet, ami alapján a la carte kiválaszthatják a diákjaik számára leginkább érdekes feladatot, akár tematizálhatják is őket.
Ezek az anyagok később is elérhetőek lesznek a www.mozaikmuzeumtura.hu oldalon.
 
A “DEMÓ” nap teljes programja a megadott digitális órarenddel azonos időrendben – real time – követhető lesz bárki számára – regisztráció nélkül is – a Mozaik Múzeumtúra “DEMÓ” esemény felületén, május 18-án, hétfőn reggel 8 órától, délután 16 óráig.

Számos izgalmas és exkluzív program vár a regisztráló diákokra, többek között Balatoni József, alias Jocó bácsi, rendhagyó interaktív vetélkedője, a Pákozdi Katonai Emlékpark huszárságról szóló filmje, a Leskowsky Hangszergyűjtemény kecskeméti bejelentkezésében pedig állatokból készült hangszereket mutat be. Szolnokról a REPTÁR jelentkezik, különleges repülőgépekkel, a Természettudományi Múzeum az állatvilágba kalauzol el minket, a Petőfi Irodalmi Múzeum virtuális múzeumi túrát kínál megidézve Arany János életrajzát, érdekességeket. Balatonfüredről kapcsoljuk a Zsidó Kiválóságok Házát, ahol 132 neves tudós életébe, találmányaiba nézhetünk bele. A Magyar Nemzeti Múzeummal a magyar lovagrendek világába cseppenhetünk bele, míg az érdi Magyar Földrajzi Múzeum 3 D-s virtuális múzeumi túráját kínálja megtekintésre. Az ország egyik legdélebbi pontjáról, Siklósról egy vidám, történelmi kalandozásokban és információkban gazdag videóklippet és bejelentkezést élhetünk át a várkapitány és udvartartása részvételével.

A Kecskeméti Katona József Múzeum Roldolfo bűvésztrükkjeit hozza el, a Bajor Gizi Színészmúzeum jóvoltából pedig beleshetünk a kulisszák mögé. A Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum azt mutatja meg a diákoknak, hogyan készítsenek Camera Obscurát a saját szobájukban, míg a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum az irodalmi kávéházak korát idézi meg. A Néprajzi Múzeum „Múzeum a karanténban” című sorozatuk maszkokat bemutató epizódjaival jelentkezik, a Déri Múzeum a gyógyítás és patikusság témakörét járja körbe online feladatokkal.

A fentieken kívül online feladványokkal és különleges játékokkal vesz részt a Laczkó Dezső Múzeum, a Budapesti Történeti Múzeum, a Ferenczy Múzeumi Centrum, a Herman Ottó Múzeum, a Savaria Megyei Hatókörű Városi Múzeum, valamint a Ludwig Múzeum is.

Május 18-án, a DEMÓ program kapcsán több tucat videós film, applikáció, vetélkedő debütál. Mindenki számára lehetőség van a Mozaik Múzeumtúra közösségi oldalán nyomon követni az esemény napján a digitális órarend szerint az erre az alkalomra készült filmeket, játékokat, vagy regisztrációt követően előzetesen küldjük ki a menetrendet, annak érdekében, hogy a diákok közvetlenül a tanáruktól kaphassák meg az aznapi menetrendet, a már bevált kommunikációs csatornáikon – általában emailen.

A digitális órarend linkje és a múzeumi feladatok, tartalmak itt érhetőek el:
 

Facebook esemény: DEMÓ – Digitális Edukációs Múzeumi Órák

További részletek a DEMÓ Nap-ról és a Mozaik Múzeumtúráról:

Web:               https://www.mozaikmuzeumtura.hu

Facebook:       @mozaikmuzeumtura

Instagram:      @mozaikmuzeumtura

Youtube:         Mozaik Múzeumtúra

A Mozaik Múzeumtúra a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósul meg, a Néprajzi Múzeum szakmai támogatásával és az Örökség Kultúrpolitikai Intézet koordinálásában.

JEGYEK