Hírek

Rajzolót, grafikust keresünk az új állandó gyermek- és ifjúsági kiállításunkhoz


A Néprajzi Múzeum új állandó gyermek- és ifjúsági kiállításához keres rajzolót, grafikust, aki a kiállítás kurátoraival és pedagógiai szakértőjével elkészíti a kiállítás kiemelt interpretációs formáiként működő képregényes formátumú grafikus elemeket.


A kiállítás az emberek, tárgyak, természeti és természetfeletti lények, valamint dolgok világairól, az ezek közötti átjárásokról és kapcsolódásokról, tehát a dolgok saját valóságairól fog szólni. A látogatók végiggondolhatják, hogy mi fán terem a maniókalepény, hogyan lesz műtárgy egy pogácsából, lehet-e suttogva kiabálni, fütyülve beszélni vagy játszva dolgozni és hogy mindennek mi köze saját hétköznapi világukhoz. A kiállítás a kulturális sokszínűséget olyan módon mutatja be, hogy reflexióra ösztönzi a látogatókat saját tapasztalataikra, illetve a különböző világokra és ezek kapcsolataira. Mivel a kiállítás kiemelt célcsoportjai a gyermekek és a kamaszok, ezért nem a szöveges, hanem a vizuális interpretációs formákra helyezzük a hangsúlyt, melyeknek egy nagyon tág korosztályt kell kiszolgálniuk. Ennek a vizuális - és minimálisan szöveges - bemutatásnak fogja részét képezni az ötletpályázatban meghirdetett képregény, amely majd összefogja a különböző témák problematikáit, megjelennek benne a kiállított tárgyak és történetek, illetve egy fiatalos, dinamikus, humoros lendületet ad a kiállításnak.

Kit keresünk:

  • kreatív grafikusokat vagy rajzolókat (egyéneket vagy csapatokat);
  • akik rendelkeznek egyéni kezdeményező képességgel, de tudnak és szeretnek csapatban is dolgozni;
  • akik szívesen teremtenek gyerekek és fiatalok számára vonzó és érthető grafikai világot;
  • akik képesek egy meglévő üzenetet egy epikus-grafikus formába ültetni.

Amit kínálunk:

  • elhivatott néprajzkutató muzeológusokból álló csapat tagja lehetsz;
  • a munkád széles közönséghez juthat el;
  • az összegyűjtött képregényekből múzeumi kiadvány készülhet;
  • hosszútávú projektmunkában vehetsz részt;
  • alku és versenyképes juttatást.

A pályázat feltételeként a következő anyagokat várjuk:

  • Fényképpel ellátott önéletrajz, valamint rövid szakmai portfolió;
  • Rövid motivációs levél (maximum 1 oldal);
  • Pályamunka: 3-5 paneles képregényt várunk, amelyből megismerhetjük stílusodat, ötleteidet és feltérképezhetjük, hogy mennyire tudod ezeket témáinkkal és műtárgyainkkal összekapcsolni. A pályamunka témája a kiállítás egy részét képező, munka és játék világában jelen lévő ‘verseny és kooperáció’ problematikája, ami nem dichotómiában értelmezi a két attitűdöt, hanem egymással összekapcsolódva, egyiket vagy másikat sem priorizálva. A pályamunka emellett jelenítsen meg két műtárgy alapú karaktert, a képen látható Barbie babát és a 70-es évekbeli szovjet babát.

A pályamunkákat .pdf formátumban várjuk a kismuzeum@gmail.com email címre 2020. szeptember 18. éjfélig. A pályamunkák elbírálásáról szeptember 28.-ig küldünk értesítést. Pozitív elbírálás esetén egy személyes beszélgetés során ismertetjük a projekt részleteit, anyagi vonzatait, melynek kölcsönösen pozitív értékelése esetén megkezdhetjük a közös munkát!

 

JEGYEK