Hírek

Ünnepi megemlékezés Lajtha László tiszteletére

A Hagyományok Háza szervezésében a népzenekutató, zeneszerző emléktáblájának és szobrának megkoszorúzására kerül sor 2020. jún. 30.

Lajtha László Kossuth-díjas népzenegyűjtő, zeneszerző és zenepedagógus tiszteletére, immár hagyományosan, a születésnapján megemlékezést és koszorúzást tartanak a budapesti otthona előtt, majd a Károlyi kertben található Lajtha szobornál. A megemlékezés a Hagyományok Háza szervezésében idén június 30-án este 17 órakor a Váci utca 79. sz. Lajtha-emléktábla előtt koszorúzással veszi kezdetét, majd zenés menet keretében, a Tükrös zenekar vezetésével, a Károlyi kertben folytatódik a szobor koszorúzásával. Köszöntő beszédet mond Kelemen László, a Hagyományok Háza főigazgatója, Szentgyörgyvölgyi Péter, Belváros-Lipótváros polgármestere, Pálóczy Krisztina, a Néprajzi Múzeum Népzenei Gyűjteményének munkatársa, Lajtha-díjas muzeológus, valamint Gyurkó Csilla, Lajtha jogörökös.

Lajtha László kisebb megszakításokkal a pályája kezdetétől, 1914-től, egészen a haláláig dolgozott a Néprajzi Múzeumban, illetve kapcsolatban maradt vele, rövid ideig igazgatója is volt. A megemlékezésen a zeneszerzői munkásságán kívül erről az időszakáról is hallhatunk ismertetést.

Az esemény oldala innen elérhető.

 

Fotó:

Szűrös férfiak fonográfba énekelnek, Gönyey Sándor felvétele, NM F 60297, 1929, Kisgyőr

Az asztalnál Lajtha László áll. A legények egyikén mezőkövesdi, a másikon egri szűr.

 

JEGYEK