Hírek

Tigris a múzeumban 05 - NEMZET ÉS VARÁZSLÁS

A sorozat folytatódik a LUMEN kávézóban! 2020. jan. 20.

A beszélgetés kiindulópontja két kollázskönyv – a készítés (folyamat) és a könyv (mű) perspektíváiból. A NEMZETI TANKÖNYV (Keserue Zsolt) és a VARÁZSTÁRGYAK NYITOTT KÖNYVE (köz’kemp2018) két alkotás, amelyek a kollázs, a könyv mint mű, az archívum, a töredezettség, a rendszer és a szubjektivitás fogalmaira és praxisára épülnek. Az eseményen a két könyv is megtekinthető lesz.

Mi a kollázskönyv?

Kapcsolódik-e az archívum és a múzeum gondolatához?

Gyűjtés, kiemelés, kivágás, illesztés, szerkesztés – de hogyan?

K mint kollázs, K mint kollekció?

SZ mint szerző, SZ mint szerkesztő?

M mint műfaj, M mint metaforák?

A könyv mint tárgy.

A szubjektivitás mint rendezőelv.

Nyitottság, elevenség, archívum.

Készítés és techné.

Tapintás.

 

A beszélgetés résztvevői

CSEJDY BORKA kurátor

HITKA LILI kurátor

ISTVÁNKÓ BEA kurátor, ISBN könyv+galéria

KESERUE ZSOLT képzőművész

 

Moderál

FRAZON ZSÓFIA etnográfus (Néprajzi Múzeum)

 

2020. január 20. hétfő, 18 óra
LUMEN Kávézó (1085 Budapest, Horánszky u. 5.)

 

A Tigris a múzeumban sorozat a Néprajzi Múzeum MaDok-program és a LUMEN kávézó közös programja. A sorozat formája a beszélgetés, apropója pedig könyvek, szövegek és a múzeum közötti izgalmas kapcsolatok felderítése, inspiráló gondolatok megfogalmazásával, az olvasás, a beszélgetés és a múzeumi kritikai műveltség kereteinek és fogalomtárának szélesítésével. 

 

A sorozatcím egy Kenneth Hudson (1916-1999) idézet: „A tiger in a museum is a tiger in a museum and not a tiger.” (Kenneth Hudson 1977 Museums for the 1980s. A survey of the world trends. Paris, UNESCO; 7. pp.) Hudson angol újságíró és muzeológus volt, az indusztriális archeológia fogalmának és módszerének megteremtője, átfogó múzeumnépszerűsítű könyvek és cikkek szerzője. Tigrises mondata izgalmas intellektuális mezőt teremt: a mindennapi valóság és a múzeumok világa között, és ebben a múzeumok felelősségére és missziójára tereli a figyelmet. Múzeumi kontextusban a tigris viszont további jelentésmezőket is megmozgathat: egyfelől utalhat koloniális, posztkoloniális megközelítésekre, az állatkertek és a múzeumok 19. századi kapcsolataira, a kitömött állatok múzeumi prezentációjára, az élőhely és a múzeum közötti átjárás és feszültség lehetőségeire. Ez a gondolati mező eseményről eseményre tovább bővül.  

 

A sorozat arculatát a de_form (Demeczy Nóra, Déri Enikő) tervezte. 

Kurátor: Frazon Zsófia

A program Facebook eseménye: https://www.facebook.com/events/2394434250660553/

A MaDok-program a Néprajzi Múzeum honlapján: https://neprajz.hu/madok

A MaDok-program Facebook oldala: https://www.facebook.com/madokprogram/

 

Csatlakozz a TIGRISTÁR nyilvános Facebook csoportjához (NEM A TIGRIS MÚZEUMI GYŰJTŐKAMPÁNY) – olvasóként, rajongóként vagy gyűjtőként: https://www.facebook.com/groups/963214647358445/  

JEGYEK