Hírek

Egyedülálló kordokumentum: Györffy István teljes levelezését megvásárolta a múzeum

A Néprajzi Múzeum 2021 novemberében megvásárolta Györffy István néprajztudós teljes szakmai levelezését és egyéb fennmaradt „papírrégiségeket”. A kézirathagyaték fennmaradt része 1450 személy és szervezet levelét tartalmazza, összesen 6056 dokumentumot (lapot, levelet stb.)

Györffy István néprajzkutató szakmai levelezése és kisebb kéziratai a hagyatéka részeként teljes terjedelmében fennmaradt, amit fiának Györffy György történésznek örökösei őriztek. A szakmai levelezést Gönyey Sándor 1959-ben rendezte és listát készített róla, amely kéziratként bekerült a múzeum kéziratgyűjteményébe. Ennek köszönhetően pontos képünk van a levelek összetételéről, számáról. Emellett egy szakértői vélemény is alátámasztja a hagyaték páratlan értékét.

A fennmaradt corpus eszmei értéke felbecsülhetetlen, a magyar néprajz egyik úttörőjének, kiemelkedő alakjának műhelytitkaiba enged betekintést. A levelek íróinak többsége tíz darabanál kevesebb levéllel szerepel az levelek összetételéről készített kimutatásban, míg a legtöbb levéllel pl. Bátky Zsigmond (95), Gunda Béla (59), Kiss Lajos (188), Lükő Gábor (43), Tagán Galimdzsán (79), Tálasi István (51) vagy Teleki Pál miniszterelnök (13). Györffy István hirtelen halála után feltehetően minden megmaradt papíralapú dokumentumot megőriztek az örökösök, így névjegykártyák, gyászjelentések, postai nyugták, számlák és más vegyes papírdokumentumok is az anyag részét képezik. Egyedülálló kordokumentum, ami nem csak tudománytörténeti szempontból felbecsülhetetlen értékű.

 

JEGYEK