Hírek

Munkatársaink tanulmányútja új közönségprogramok kidolgozására

A Néprajzi Múzeum szakemberei Észtországban szereznek tapasztalatokat a felnőtt kori tanulást támogató múzeumi programokról Erasmus+ projekt keretében.

A megújuló Néprajzi Múzeum felnőtt tanulás stratégiájának szakmai előkészítése az Erasmus+ projekt keretében című pályázatával nyert támogatást az intézmény 2019-ben. Így vált lehetővé, hogy walesi, észt és svéd intézményekben, job shadowing módszerrel ismerkedjenek a tudásátadás területén dolgozó szakemberek a külföldi kollégáik munkájával. A járványügyi helyzet alakulása miatt eddig csak a tervezett tanulmányutak első fázisa zárult le 2019 őszén : a National Museum Cardiff,  a St Fagans National Museum of History és a Cardiff Story Museum karakteres, kreatív kezdeményezéseiről a projekt naponta frissülő honlapján vezettek blogot a résztvevők.

A tanulmányutak kapcsán komoly elvárások fogalmazódnak meg, hiszen a Néprajzi Múzeum 2022-ben nyíló új épületében a tudományos és kutatómunka eredményeit komplex kiállítási struktúrán, illetve ezekhez kapcsolódva közönségrendezvényeken,  programokon, az intenzív közönségkapcsolati munkán keresztüli mutatja majd be. Az intézmény célja, hogy a sokrétű szakmai tudást minden érdeklődő, és újabb célcsoportok számára is hozzáférhetővé tegye, miközben a technikai és interpretációs lehetőségek dinamikusan fejlődnek.  Különösen indokolt tehát, hogy a tudásközvetítés területén dolgozó szakemberek minél több tapasztalatot szerezzenek a hatékony és élvezetes múzeumandragógiai szolgáltatások, felnőtt tanulást támogató programok kidolgozásához is.

Az észtországi tanulmányút két állomása, Tallinn és Tartu, ahol az Észt Szabadtéri Múzeumot, az Észt Történeti Múzeum intézményeit, valamint az Észt Nemzeti Múzeumot keresik majd fel a projektcsapat tagjai szeptember közepén. Az izgalmas programok közt szerepel a szakmai konzultációk mellett az észt Skanzenben idén megnyílt Kolhozház felfedezése, az Örökség Napok programjának padláslátogatása, és az „Egyszer volt, hol nem volt” mesekiállítás megtekintése.  A tapasztalatokról, benyomásokról ezúttal is a projekt magyar és angol nyelvű weboldalán tájékozódhatnak az érdeklődők.

A projektcsapat tagjai:

Bodnár Kata múzeumpedagógus, régész, néprajzos, népi kismesterség oktató, kutatási területe a hátrányos helyzetű csoportoknak tervezett felnőtt programok korszerű módszereinek vizsgálata. Felnőtt tanulási programok tervezője.

Koltay Erika főmuzeológus, múzeumpedagógus, néprajzkutató, biológia szakos középiskolai tanár. Kutatási területe: népi orvoslás, az etnobotanika jelenkori hasznosulási lehetőségei. Felnőtt tanulási programok tervezője.

Projekt koordinátor: Bartók-Lovas Judit kommunikációs szakember, felnőttképzési menedzser, andragógus, múzeumpedagógus, drámapedagógus, PR menedzser.

A projekt az Európai Unió Erasmus+ programjának támogatásával valósul meg (KA1, KA104).

 

 

JEGYEK