Hírek

Állományvédelmi konzultációs nap az energiaválság kapcsán

Állományvédelmi felelősök és múzeumi szakemberek számára nyílt konzultációs napot szervezett a december 1-jén a Néprajzi Múzeum. A Múzeumi Állományvédelmi Bizottság hagyományosan évente két alkalommal megrendezésre kerülő konzultációs napját – mely eredetileg a Megyei Hatókörű Városi Múzeumok állományvédelmi felelőseinek szánt szakmai program - idén először nagyobb közönség számára is kinyitotta a bizottság. A rendezvényre az országos múzeumok állományvédelem iránt érdeklődő kollégáit és a Pulszky Társaság Állományvédelmi és Restaurátor Tagozatának szakembereit is meghívták, kapcsolatépítő kezdeményezésként.

A program az országos múzeumi hálózatot is jelentős mértékben érintő energiaválság kapcsán felmerült problémákra igyekezett válaszokat és megoldásokat adni, illetve lehetőséget biztosított a közös gondolkodásra.

Kis Zoltán biztonságtechnikai előadása (Néprajzi Múzeum / Biztonsági osztályvezető) és a Museum Complex Kft. csomagolási, műtárgyszállítási workshopja után a délutáni blokkban Orosz Péter (Néprajzi Múzeum/ Állományvédelmi Csoportvezető) által moderált beszélgetésre került sor, amelyen a megyei múzeumok állományvédelmi felelősei által megfogalmazott,  az energiaválság miatt előállt, műtárgyakat érintő nehézséget feltáró kérdésekre próbáltak válaszolni a kerekasztal-beszélgetés meghívott vendégei: Orosz Katalin (Budapest Főváros Levéltára / főrestaurátor), Tumpek Eta (Múzeumi Állományvédelmi Bizottság / bizottsági elnök), Bakosné Fábián Mária (Múzeumi Állományvédelmi Bizottság), Dr. Szende László (KIM Múzeumi Főosztályvezető), Kis Zoltán (Néprajzi Múzeum).

 

Az alábbi videók betekintést engednek az állományvédelmi konzultációs nap eseményeibe, témáiba:

 

JEGYEK