Hírek

Nézze vissza az EtnoKultúra legújabb, 6. epizódját

Az EtnoKultúra 6. epizódjában apizódjának tartalmából:

A dél-szlávok, busók és a Duna - a mohácsi  Kanizsai Dorottya múzeum falai között barangolunk; régi tárgyak-leletek 21. századi köntösben - a bajai Türr István múzeumban járunk - régészettől a mesterségekig - az őskortól a közelmúltig; Régi Tamás afrikakutatóval legutóbbi, a csikunda népnél tett kutatóútjáról  beszélgetünk; Készíts saját designt - megismerhetjük a Néprajzi Múzeum motívumkészítő alkalmazását  - designerek, programozók, néprajzosok  közös projektje.

A legfrissebb epizódot ide kattintva tekintheti meg.

 

A dél-szlávok, busók és a Duna - a mohácsi  Kanizsai Dorottya múzeum

Magyarország egyetlen délszláv bázis intézménye, a Kanizsai Dorottya Múzeum Mohácson, és íme az elődökhöz hasonló kitartó munkával megalkotott, 2014-ben megnyílt állandó kiállítás, amelyben nem csak a Magyarországon élő szerbekről, horvátokról, szlovénekről tudhatunk meg sokat, de Mohács helytörténetéről, és a mai formájában ismert busójárást megelőző farsangi alakoskodás archaikus változatáról is teljes képet kaphatunk.

Megszólaló:

  • Hasanovic-Kolutácz Andrea, etnográfus, történész-muzeológus, a Kanizsai Dorottya Múzeum igazgatója
  • Bosnyák Éva Mirjana, néprajzos-muzeológus, a Kanizsai Dorottya Múzeum igazgató-helyettese

 

Régi tárgyak-leletek 21. századi köntösben - a bajai Türr István múzeum

Egy újabb unikális nemzetiségi bázisintézményben barangolunk,  Baján, ahol a néprajzkutatás nemcsak az elődök nyomán szűrődik be a múzeum falai közé, de a 21. század vívmányain keresztül is tanít minket. Bizonyítja ezt sok év kitartó szakmai munkája, melynek köszönhetően méltán lett az intézmény 2022-ben az év múzeuma a kismúzeumok kategóriájában.

Megszólaló:

  • N. Kovács Zita, művészettörténész, főmuzeológus, a Türr István Múzeum igazgatója
  • Kothencz Kelemen, néprajzkutató a Türr Isván Múzeum főmuzeológusa

 

Régi Tamás afrikakutató: kutatóút a csikunda népnél

Bajáról visszatérünk a fővárosba, ahol Régi Tamás afrikakutatóval beszélgetünk. A téma pedig legutóbbi, a csikunda népnél tett látogatása, amely két magyar misszionárius által magyarországra hozott tárgyak még szélesebb megismerést szolgálta. 

Megszólaló:

  • Régi Tamás, a Néprajzi Múzeum muzeológusa

 

Készíts saját designt - megismerhetjük a Néprajzi Múzeum motívumkészítő alkalmazását 

A Néprajzi Múzeumban az új épülettel együtt testet ölthetett egy régi álom, a motívumalkotó alkalmazás. A dolog pikantériája pedig, hogy designerek, programozók, néprajzosok  közös munkájának köszönhetően az interneten és a múzeumban is készíthetünk teljesen egyedi motívumokat, unikális mintákat, melyek nem csak szórakoztatnak, de tanítanak, fejlesztenek is - mindannyiunkat.

Megszólaló:

  • Tasnádi Zsuzsanna, a Néprajzi Múzeum Etnológiai Archívumának főosztályvetetője
  • Lőrincz Emőke, designer
     

Az EtnoKultúra a Néprajzi Múzeum saját gyártású szakmagazinjaként hónapról-hónapra népszokásokat, kutatásokat, kiállításokat, gyűjteményeket mutat be a nézőknek, minden alkalommal bizonyítva, hogy a hagyományok és a modernitás járhat kéz a kézben.

JEGYEK