Hírek

American Indian Workshop és kiállítás

Az 1980 óta megrendezésre kerülő American Indian Workshop (AIW) az egyik legfontosabb tudományos program Európában, mely az észak-amerikai őslakosokkal foglalkozó témákat öleli fel. Az idei program címe: ANCESTRAL SHADOWS - Ethnocultural encounters carried in body and mind.

A Néprajzi Múzeum épületében, a Liget látogatóközpontban megrendezett kapcsolódó kiállítás kortárs amerikai indián vizuális művészeket vonultat fel. Célja, hogy a kortárs délnyugati pueblo indián/őslakos képzőművészetet megismertesse a magyar közönséggel. A kiállítás elsődleges fókuszában az ősi etno-kulturális gyökerek és azok összefonódása áll. Láthatjuk, hogy ez a gazdag, több kulturális forrásból táplálkozó háttér és a mai városi poszt-etnikai kultúra hogyan alakítja olyan elismert művészek műalkotásait, mint Wil Wilson, Marla Allison, Tammy Garcia, Autumn Borts-Medlock, Mateo Romero és Roxanne Swentzell.

A kiállítás a helyszín, a Néprajzi Múzeum révén kiemelten alkalmas arra, hogy az észak-amerikai és a közép-európai etnokulturális identitásparadigmák közti összefüggéseket is felmutassa, egyúttal elgondolkodtasson saját származásunk, őseink, kulturálisan beágyazott identitásunk gazdag forrásairól és az önképünk formálásának és kifejezésének lehetőségeiről.

A konferencia és a kiállítás hivatalos megnyitójára június 28-án 19 órakor a Néprajzi Múzeum épületében került sor, az intézmény részéről Dr. Szeljak György muzeológus mondott köszöntőt. A kiállítás 2023. július 16-ig tekinthető meg.

A részletes program elérhető innen.

Kapcsolódó múzeumok