Hírek

Az "Istennel talállak, testvérem! –Cigány történetek" című időszaki kiállítás digitális anyagai​

Képek

Fotóalbum 1.
Fotóalbum 2.

 

Hanganyagok

 

Videók

Az év legmeghatóbb kiállítása cigány történetekkel a Néprajzi Múzeumban!

A cigány közösségekben „álruhában járó” legendás kutató, a „szőke cigány”, azaz Erdős Kamill (1924-1962) etnográfus, nyelvész alig ismert fényképei, a kevésbé kutatott kézirataiból, magnószalagjaiból kibomló történetei állnak a Néprajzi Múzeum új időszaki kiállításának középpontjában. 

 

Interjú Szuhay Péterrel

„Amikor Erdős Kamill elkezdett kutatni az 1950-es években, azon tűnődött az állam, a tudósok, hogy a cigányság kisebbségi csoport, vagy nemzetiség legyen.”

Mit tehet ebben a helyzetben egy autodidaktaként induló, később nemzetközi szaktekintéllyé váló kutató?
Szuhay Péter néprajzkutató, kurátor Erdős Kamillról, és az Istennel talállak, testvérem! – Cigány történetek című kiűllításról.
 

Interjú Paréj Gabriellával (1)

Múzeumi kiállításon ismerte fel édesanyját!
Paréj Gabriella kurátor a Múzeumok Éjszakája szívbemarkoló meglepetését meséli el.


Interjú Paréj Gabriellával (2)

Milyen érzés, amikor valaki 60-70 évesen lát először fényképet az édesanyjáról? Mi a legfontosabb egy terepmunka során?

Paréj Gabriella kurátor egyszerre mesél a jelenkor kutatója és Erdős Kamill cigánykutató tereptapasztalatainak tanulságairól az Istennel talállak, testvérem! – Cigány történetek című kiállítás kapcsán.


Interjú Paréj Gabriellával (3)

Miért egyedülállóak Erdős Kamill cigánykutató 1950-es években készült fényképei a nők és gyerekek szempontjából?

Paréj Gabriella kurátor olyan különleges szempontra hívja fel a figyelmet, amellyel másként fogod látni az Istennel talállak, testvérem! – Cigány történetek című kiállítást a Néprajzi Múzeumban.


Interjú Paréj Gabriellával (4)

Hogyan alakítanak ki aktív párbeszédet a Néprajzi Múzeum munkatársai a látogatókkal?

Paréj Gabriella kurátor az az Istennel talállak, testvérem! – Cigány történetek című kiállítás arról, miért érdemes cédulákon kommentelni a kiállításban.

 

Interjú Schleicher Verával (1)

Mi volt a legizgalmasabb a kurátor számára, amikor Erdős Kamill hagyatékát feldolgozta az Istennel talállak, testvérem! – Cigány történetek című kiállítás elkészítéséhez? Schleicher Veronika kurátor, néprajzkutató elárulja!


Interjú Schleicher Verával (2)

Hány fényképet készített Erdős Kamill az 1950-es évek cigányságáról?

Schleicher Veronika kurátor, néprajzkutató lerántja a leplet az Istennel talállak, testvérem! – Cigány történetek című kiállítás kulisszatitkairól!


Interjú Schleicher Verával (3)

Miért tudott Erdős Kamill egyedülálló cigánykutató? Miért tudott egyedülálló képet megörökíteni az 1950-es évek cigány közösségeiről?

Schleicher Veronika kurátor az Istennel talállak, testvérem! – Cigány történetek című kiállítás kapcsán Erdős Kamill kutatói hagyatékáról.


Interjú Schleicher Verával (4)

Hogy derült ki, kik ezek a gyerekek?

Schleicher Veronika kurátor arról beszél, hogy az Istennel talállak, testvérem! – Cigány történetek című kiállítás látogatói miként gazdagítják az Erdős Kamill kutatói hagyatékáról való tudásunkat.


Interjú Schleicher Verával (5)

Miért ragasztják teli cédulával a látogatók az Istennel talállak, testvérem! – Cigány történetek című kiállítás térképét?

Schleicher Veronika kurátor arról, hogyan tudja a jelenkor embere aktualizálni, bővíteni a néprajzkutatókkal párhuzamosan Erdős Kamill kutatói hagyatékát.


EtnoKultúra 18. epizód részlet - Erdős Kamill kiállítás a Néprajzi Múzeumban

JEGYEK