Hírek

Bartók Béla fonográfhengereit digitalizálja a Néprajzi Múzeum

Bartók Béla jogutódja 118 fonográfhengert adományoz letétként a Néprajzi Múzeumnak Bartók észak-afrikai gyűjtőútjáról, melyeket a legkorszerűbb módszerrel digitalizál, majd elérhetővé tesz az intézmény.

A Néprajzi Múzeum hazánkban a legnagyobb, közel 4700 darabot számláló fonográfhenger gyűjteményébe a legtöbb darab Bartók Béla gyűjtései révén került: több mint 1700 tartalmazza a gyűjtéseit. A pótolhatatlan értéket képviselő felvételek jelentős része 1906 és 1918 között készült. Ez az egyedülálló gyűjtemény idén 118 különleges viaszhengerrel gyarapodik.

Bartók Béla 1913 nyarán indult észak-afrikai gyűjtőútjára, az arab népzene tanulmányozása céljából. Utazását betegsége miatt meg kellett szakítania, az első világháború pedig megakadályozta a gyűjtés folytatását, de így is 118 fonográfhengerre vett föl dallamokat, melyeket később gondosan lejegyzett.

Bartók Béla jogutódjának, Vásárhelyi Gábornak köszönhetően a szenzációs értéket képviselő érzékeny fonográfhengerek 2023-ban a Néprajzi Múzeum gyűjteményébe kerülnek letétként. A hengereket az Archeophone segítségével digitalizálja a múzeum. Az intézmény a fonográfhengereket a legkedvezőbb körülmények között tárolja új főépületének speciális kialakítású, klimatizált raktárában. A digitalizált és a korszerű eszköz segítségével a zörejektől–zajoktól megtisztított minőségű felvételeket honlapján keresztül teszi elérhetővé a Néprajzi Múzeum.

Vásárhelyi Gábor a Bartók-hagyaték gondozója. Fotó: Kende Luca
Vásárhelyi Gábor a Bartók-hagyaték gondozója. Fotó: Kende Luca

„Ezek a hengerek átélték a második világháború viszontagságait, s most a Néprajzi Múzeumban találnak biztonságos otthonra” – mondja Vásárhelyi Gábor. „Fantasztikus lehetőség ez – egyrészt a korszerű digitalizálási lehetőség miatt, másrészt így Bartók további gyűjtéseivel együtt lehetnek elhelyezve és a világszínvonalú digitalizálásnak köszönhetően megismerhetőek a hengerek.” – teszi hozzá.

„Ez az örvendetes bejelentés szorosan kapcsolódik a múzeum gyűjteményeinek feltárásával és közzétételével kapcsolatos átgondolt stratégiánkhoz” – mondja Kemecsi Lajos főigazgató. „A múzeum tulajdonában lévő világszínvonalú eszköz segítségével megtörténhet az értékes fonográfhengerek sérülésmentes digitalizálása és közzététele.”

 

JEGYEK