Hírek

Diószegi Vilmos hangfelvételei a Néprajzi Múzeumban

Diószegi Vilmos (1923–1972) munkásságának központi részét képezte a szibériai és közép-ázsiai népek sámánhagyományainak kutatása és gyűjtése. 1947-től 1963-ig a Néprajzi Múzeum munkatársaként az Ázsia-gyűjteményt kezelte, közben öt alkalommal járt Ázsiában kutatóúton. E gyűjtések során több ezer fényképet, számos hangfelvételt készített, valamint sámántárgyakat hozott haza.

A Diószegi Vilmos által készített zenei felvételek sámánénekeket és interjúkat tartalmaznak. A sámán dobolás és ének segítségével igyekezett megidézni segítőszellemeit, illetve elűzni az ártó szellemeket. A dobolás eltérő ritmusának más-más szerep jutott egy-egy sámánszertartás során.

A zenei felvételeket az elmúlt években a múzeum szalagdigitalizálási projektjének keretében sikerült átjátszani. Meglepetésre, köztük jó pár oldalon több órás zenei felvétel és beszélgetés található. Ahhoz, hogy ezeket a felvételeket tanulmányozni lehessen, úgy, mint a gyűjtemény egyéb részei esetében, ezeket is online felületen tesszük közzé. A hangfelvételek mellett megmutatjuk a szalagok fényképeit, és ahol lehetséges, a Diószegi Vilmos által készített vonatkozó jegyzőkönyvet is közreadjuk.

Látogasson el a Diószegi Vilmos gyűjtéseit összefoglaló webololdalra is!

JEGYEK