Hírek

Imák a népi és a populáris kultúrában

Tanulmányok Erdélyi Zsuzsanna születésének 100. évfordulója alkalmából - Könyvbemutató  

A Néprajzi Múzeum MÉTA terében mutatták be 2023. január 11-én Frauhammer Krisztina – Horváth Sándor – Landgraf Ildikó (szerk.): Imák a népi és a populáris kultúrában. Tanulmányok Erdélyi Zsuzsanna születésének 100. évfordulója alkalmából című kötetet. A könyv a hazai folklorisztika jeles képviselője és az archaikus ima műfajának felfedezőjének, Erdélyi Zsuzsanna születésének 100. évfordulója előtt tiszteleg. A kiadvány a 2021. szeptember 21-én tartott Imák a népi és populáris kultúrában című konferencián elhangzott előadások közül tartalmaz 19-et.

A könyvbemutatót Kemecsi Lajos, a Néprajzi Múzeum főigazgatója és a Magyar Néprajzi Társaság elnöke nyitotta meg, majd Landgraf Ildikó, a Bölcsészettudományi Kutatóközpont tudományos titkára, a Folklór Osztály vezetője bemutatta Erdélyi Zsuzsanna tudományos tevékenységét az összegyűlteknek. Lengyel Ágnes, a Palóc Múzeum, intézményvezetője, etnográfus főmuzeológusa ismertette a kötet archaikus imák és ráolvasások témakörébe tartozó tanulmányokat, Küllős Imola az ELTE BTK Folklore Tanszékének egykori docense, korábban az MTA Néprajzi Kutatócsoportjának munkatársa és Erdélyi Zsuzsanna munkatársa a populáris kultúrához közelálló vagy ahhoz közelítő tanulmányokat mutatta be. Az esemény során a résztvevők több alkalommal is hallhatták Lanczendorfer Zsuzsanna énekét, amivel az egykori tanítómestere előtt tisztelgett.

Az esemény a Bölcsészettudományi Kutatóközpont Néprajztudományi Intézetének Folklór Osztálya és a Magyar Néprajzi Társaság Folklór és Nemzetiségi Szakosztályának közös szervezésében valósult meg.

JEGYEK