Hírek

Magyar Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetést kapott a Néprajzi Múzeum főigazgató-helyettese

A Magyar Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetést vett át dr. Veres Gábor, az EKKE Történelemtudományi Intézet Kulturális Örökség és Művelődéstörténet Tanszék egyetemi docense, a Magyar Néprajzi Múzeum főigazgató-helyettese augusztus 19-én a Pesti Vigadóban.

Szent Istvánt nem pusztán államalapítónak, hanem nemzetegyesítőnek is nevezzük, ugyanis túl azon, hogy igazgatási értelemben állammá szervezte az országot, irányt, célt és hitet is adott - jelentette ki Vitályos Eszter szombaton Budapesten az egri egyetem honlapján olvasható beszámoló szerint. A Kulturális és Innovációs Minisztérium parlamenti államtitkára és Závogyán Magdolna kultúráért felelős államtitkárral állami kitüntetéseket, kulturális elismeréseket és a Népművészet Mestere díjakat adta át augusztus 20. alkalmából a Pesti Vigadóban.

Vitályos Eszter hozzátette: Szent István olyan egységet teremtett, amely Istenhez legalább annyira hű, mint hagyományaihoz, amely oldhatatlan kötelékkel fűz át minden embert, aki e földön született, élt, alkotott és átadta tudását gyermekeinek, unokáinak, utódainak. Kiemelte: ez a kötelék, a kultúránk tartotta egyben a nemzetet a magyarság zivataros századaiban.  Így Szent István nemcsak államalapító és nemzetegyesítő, de hagyományteremtő vezető is volt - jegyezte meg.

A kitüntetettekhez szólva Vitályos Eszter úgy fogalmazott:  
– Önök, akik ma itt vannak, Szent István munkáját végzik – fogalmazott.  

Hozzátette, hogy naggyá kétféleképpen válhat az ember: vagy Szent Istvánként, Széchenyiként, Petőfiként nagy tetteket visz véghez, vagy olyan kis tetteket, amelyek egy-egy közösség számára nagy jelentőséggel bírnak. 
– Akár életeket és sorsokat fordítanak a helyes irányba és őrzik, művelik, tanítják a magyar kultúrát.

Az eseményen a Magyar Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetést vett át dr. Veres Gábor, az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem Történelemtudományi Intézetének egyetemi docense.

Dr. Veres Gábor, a Néprajzi Múzeum főigazgató-helyettese
Dr. Veres Gábor, a Néprajzi Múzeum főigazgató-helyettese

 

 

JEGYEK