Hírek

Magyar Formatervezési Díjat nyert a Néprajzi Múzeum új arculata

A Néprajzi Múzeum büszkén jelenti be, hogy a 2022-ben megújított arculata 2023-ban elnyerte a Magyar Formatervezési Díjat vizuális kommunikáció kategóriában. Az arculat a Néprajzi Múzeum megújulását, a jelenkorral való szimbiózisát és a múlt örökségének vibrálóan színes rétegeit tükrözi.

A Néprajzi Múzeum tárgyak, képek, szövegek, hangok és gondolatok gyűjteménye, a világ megismerésének gazdag és sokrétű forrása, a kultúrák és generációk közötti párbeszéd fóruma. Ez a folyamatos nézőpontváltást igénylő gondolkodás köszön vissza a múzeum új arculatában.

A kialakításnál a cél a néprajz kulturális sokszínűségéhez illeszthető, az intézmény magyar és nemzetközi tárgygyűjteményének szerteágazó motívumvilágára reflektáló vizuális identitás megalkotása volt. A megújulás elengedhetetlen szempontja, hogy az arculat képes legyen a jelen és a jövő digitális környezetében is megállni a helyét, és képviselni tudja az intézményt a nemzetközi színtéren is.

Az embléma mintarendszere a négy égtáj irányából olvad össze egy vizuális jellé, ezzel utalva a változatos, minden földrészt magába foglaló gyűjteményre és a múzeum nyitottságára. Az embléma kör alakjával és vizuális gazdagságával reflektál az intézmény múltbeli arculatára, ez esetben azonban három különböző jelből egy összetett jel született. Az embléma mintázatából kiemelhető négy alapelemből egy egyszerűen variálható mintakészlet hozható létre, amely a különböző arculati és kommunikációs felületeken biztosítja az intézmény vizuális identitásának felismerhetőségét.

Fotó: Mohai Balázs
Fotó: Mohai Balázs

Az arculat megalkotásához szükséges szakmai csapatot a múzeum az általa meghirdetett arculati pályázat legígéretesebb résztvevőiből alakította ki, akik szorosan együttműködtek a múzeum munkatársaival, szakembereivel. Demeczky Nóra és Déri Enikő (DE_FORM), Kátay Hunor Németh Sebestyén és Kovács Szilárd (explicit studio) a tervezési folyamat során több hónapon át tartó közös műhelymunkát folytatott az intézmény dolgozóival, néhány hónapig az intézmény munkatársaként, lehetővé téve minden résztvevő számára, hogy megossza véleményét, gondolataival, szaktudásával új perspektívákat hozzon be az új arculat kialakításába.

A Néprajzi Múzeum számára ez a demokratikus tervezési folyamat talán a legfontosabb elv volt, amelynek eredményeként a létrehozott vizuális rendszer még szélesebb közönséget tud megszólítani: nem csak a látogatók, de a múzeum munkatársai is igazán sajátjuknak érezhetik. Ez az egyedülálló tervezési folyamat nem csak az arculatot teszi különlegessé, de minden szempontból erősíti a múzeum identitását, a részvételen és együttműködésen alapuló munka fontosságát hangsúlyozva.

A fentiekhez kapcsolódva a Néprajzi Múzeum kerekasztal-beszélgetésre invitálja az érdeklődőket!

JEGYEK