Hírek

Megjelent a Tabula 23. évfolyamának első száma

Online olvasható a Tabula legfrissebb magyar és angol nyelvű száma

Új online lapszámokkal bővült az antropológiai-néprajzi szemléletet, gondolkodást erősítő Tabula folyóirat.

A Tabula 23. évfolyamának első száma a már szokásos online formában jelent meg. A lapszám magában foglalja a Néprajzi Múzeum kutatói közül Molnár Tamás Ortutay A magyar népművészet c. munkájának recepciótörténetét, és Berényi Marianna az ICOM 2022-ben elfogadott múzeumdefiníciójáról szóló szövegét. A fotóesszé rovatban Régi Tamás tavalyi zambiai terepmunkájáról láthatunk fotókat. Bakos Áron a SIEF 2022-es varsói nyári egyeteméről, Kőszegi Gábor pedig a 2022-es muzeológusi továbbképzésről közöl összefoglaló beszámolót. Szakál Anna (Néprajztudományi Intézet) Olosz Katalin erdélyi folklorista életművéről ír, továbbá egy kutatásmódszertani cikket is olvashatunk Antonello Riccitől (Római La Sapienza Egyetem), aki a járvány alatti, online közösségi média használatával végzett calabriai kutatásáról osztja meg tapasztalatait.

A 23. évfolyam második, angol nyelvű számából is kirajzolódnak a Néprajzi Múzeum muzeológusainak kutatási irányai. Wilhelm Gábor tanulmánya az emberi csontok, koponyák múzeumi gyűjteményben elfoglalt helyét és értelmezését vizsgálja, Berényi Marianna tanulmánya a múzeumok virtuális jelenlétének nehézségeit, kihívásait járja körbe. Foster Hannah Daisy Clementine Deliss The Metabolic Museum című könyvében taglalt metabolikus egyetem-múzeum fogalmakat járja körbe és értelmezi, a kötetről pedig Tihanyi Anna recenziója is olvasható a Helyzet rovatban. A Helyzet rovatban összegzi Beke András (BBTE Magyar Néprajz és Antropológia Intézet) és Vadas Hanga Napsugár (BBTE Magyar Néprajz és Antropológia Intézet) a Kriza János Néprajzi Társaság 2022 októberi Kolozsváron megszervezett Múzeum – Örökség – Kommunikáció című konferenciáját, illetve Tihanyi Anna a Néprajzi Múzeumban 2022 májusában megrendezett What’s up?’ nemzetközi konferencia előadásait.

 

De mi is a Tabula?

A Tabula folyóirat azért jött létre, hogy fórumot adjon a kortárs kulturális- , és szoliálantropológiai szemléletnek, friss kutatási témáknak és új kezdeményezéseknek.. Szerkesztési alapelve, hogy főképp a legújabb hazai kutatási eredményeknek adjon fórumot, és egyben inspirálja a frissen végzett fiatal vagy már a pályán tevékenykedő kutatókat. A folyóirat legfőbb törekvése, hogy elősegítse a kultúrakutatás, az empirikus kvalitatív társadalomelemzés, röviden az antropológiai–néprajzi szemlélet meghonosodását a magyar szellemi életben. Újabban a folyóirat évi két lapszáma közül az egyiket angol nyelven jelenteti meg, hogy megismertesse a hazai szerzők eredményeit a nemzetközi tudományos közegben is. A Tabula teljes mértékben ingyenesen, korlátozás nélkül hozzáférhető: webes és pdf-ben letölthető változattal is rendelkezik, 2014 után megjelent online számaiban teljes szövegű keresést tesz lehetővé.

JEGYEK